Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn ska inte bära vuxnas skulder

/

Det har under senare år gjorts en hel del insatser för att minska skuldsättningen av barn.

Annons

Kronofogdemyndigheten har till exempel arbetat förebyggande för att barn ska slippa bli skuldsatta. I slutet av 2013 hade 1000 barn under 18 år en aktiv skuld i Kronofogdens register. Det är en minskning med över 50 procent på tio år.

Bland annat har man lyckats få till en brukarregistrering så att den som använder ett fordon är ansvarig för fordonsskatt och felparkeringsavgifter, även om bilen är ägarregistrerad på en minderårig. Dessutom finns en branschöverenskommelse om att exempelvis skolfotoföretag förbinder sig att träffa avtal med vårdnadshavarna istället för den minderårige. Lagen säger att omyndiga inte kan handla på kredit, det är alltså olagligt för företag att sätta omyndiga i skuld. Sedan ett par år tillbaka är lagen dessutom ändrad så att barn inte kan drabbas av vårdavgifter, något som tidigare var en vanlig orsak till skulder.

Men fortfarande går alltså barn ut i vuxenlivet med stora skulder. En aktuell händelse i Sandviken är ett exempel på hur det kan gå till när ett barn skuldsätts.

En familj i Sandviken väckte för fem år sedan enskilt åtal mot Sandvikens kommun efter att deras då sexårige son fått ett fotbollsmål över sig och skadades mycket svårt (han har fortfarande mycket hälsoproblem i sviterna efter olyckan). Nu har domen fallit: Sandvikens kommun kan inte anses ansvarig och elvaåringen blir därför skyldig att betala 300 000 kronor för rättegångskostnader.

Ett annat högaktuellt fall är tonårsflickan i Söderhamn som krävs på en miljon kronor för idrottshallsbranden i Ljusne. Söderhamns kommun uppskattar skadornas värde till omkring 40 miljoner kronor och vill nu ha ersättning för självrisken på drygt 1,1 miljoner från den dömda flickan. Eftersom ingen betalning skett är den dömda minderåriga nu stämd vid Hudiksvalls tingsrätt även som skyldig att betala rättegångskostnaderna. Hon kommer med andra ord att dras med gigantiska skulder hela sitt liv och straffas ekonomiskt som vuxen, för en handling hon utförde som minderårig.

Den som väcker enskilt åtal måste vid en förlust vara beredd att betala rättegångskostnaderna. Gävle tingsrätt valde dock att skriva ner beloppet till hälften vilket kändes som en riktig sak att göra i detta fall. Men Sandvikens kommun nöjde sig inte med detta utan överklagar för att få pojken att stå för hela rättegångskostnaden, det vill säga 540 000 kronor.

Konsekvenserna för att väcka ett enskilt åtal får inte anta groteska proportioner. Det absurda i sammanhanget är nämligen att det är pojken – som självklart inte har något att göra med eller som kan påverka vuxenvärldens förehavanden – som blir det verkliga offret. Han blir nämligen betalningsskyldig, trots att han bara var sex år när åtalet väcktes. Vid myndighetsdagen ramlar betalningsansvaret ned i hans knä. Som barns förmyndare tar föräldrar alla beslut men formellt är det barnet som driver frågan och om tvisten förloras är det också barnet som blir betalningsskyldigt. Den lagstiftning vi har i Sverige kan alltså ge fullständigt oacceptabla ekonomiska konsekvenser för barnet.

Det är bra att skuldsättningen av barn minskar men fortfarande har lagstiftarna en hel del att se över.

Barn ska aldrig behöva bära sina föräldrars skulder.

Mer läsning

Annons