Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre integration krävs för en generös asylpolitik

/
  • Folkpartiledare Jan Björklund presenterade i går flera förslag inom integrationspolitiken.

Annons

Är det faktum att Kristdemokraterna och nu Folkpartiet presenterar nya integrationspolitiska förslag ett försök att "fiska i grumliga vatten" eller ärliga försök att förbättra ett politikområde som de flesta inser har brister? Från motståndarhåll vill man förstås göra gällande det första: Att KD och FP nu anpassar sig efter Sverigedemokraterna.

Läs också: FP stöder KD om uppehållstillstånd

Samtidigt borde det vara uppenbart att det finns ett behov av att fler partier än SD diskuterar integrationspolitiken. Problemet är om de andra partierna gör det helt utifrån SD:s problemformulering.

Så vad föreslår då Folkpartiet i den debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter på onsdagen?

Partiet lyfter åter fram förslaget om språktest för den som vill bli svensk medborgare. Egentligen har FP aldrig släppt det förslaget, partiet har bara inte drivit det eftersom man inte har fått gehör för det inom Alliansen. Och förslaget är lika dåligt nu som när det lanserades – med stor framgång – i valrörelsen 2002. Vad Folkpartiet inte lyckas göra är att på ett trovärdigt sätt förklara varför det är rimligt att medborgarskapet ska kopplas till en viss kunskapsnivå (i det här fallet i svenska).

Folkpartiet tar också upp en tråd som KD var och nystade i, frågan om permanenta kontra tillfälliga uppehållstillstånd. Där KD vill att uppehållstillstånd regelmässigt ska vara tillfälliga och omprövas efter en tid så vill FP koppla dem till arbetslinjen. FP föreslår att tillfälliga uppehållstillstånd ska övergå i permanenta så snart en person kan försörja sig själv.

Det går att förstå tanken: Det handlar om att skapa en starkare drivkraft för att gå från utanförskap till jobb. Men förslaget är kontraproduktivt. Den som tidigt får signalen om att det här är mitt nya hemland – en signal som ett permanent uppehållstillstånd skickar – kan med full kraft ägna sig åt att lära sig det nya landets språk och försöka ta sig in på arbetsmarknaden. Folkpartiets förslag tycks utgå ifrån att det grundläggande problemet med att få nyanlända kommer in på arbetsmarknaden är att de inte anstränger sig tillräckligt. Det är mycket tveksamt att detta går att belägga.

Folkpartiet är däremot något på spåret när de föreslår en friare och mindre reglerad arbetsmarknad. Det gör det lättare för de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden att få påhugg. Att avskaffa vårdnadsbidraget, ytterligare ett av förslagen i FP:s debattartikel, är också bra. Både av de skäl som anges, att invandrarkvinnor är överrepresenterade bland dem som tar emot vårdnadsbidraget, men också rent principiellt.

Både KD och FP har, som sagts, anklagats för att gå SD:s ärenden. Det är en oriktig beskrivning. Att de människor som kommer till Sverige snabbare blir en del av samhället och kommer in på arbetsmarknaden är en nyckel för att den folkliga acceptansen för en generös invandringspolitik ska bestå. Att debatten om hur detta ska kunna uppnås kommer i gång på allvar är bra, det vore önskvärt att fler partier – också de på vänsterkanten – klargör sin syn på saken.

Mer läsning

Annons