Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll lugnet

Annons
I går kom larmrapporter om att den dödliga fågelinfluensan nått Europa. Misstänkta fall har upptäckts i Rumänien och i Turkiet. EU-kommissionen har beslutat om ett omedelbart importstopp av fåglar och fågelprodukter. Sedan tidigare har bland annat Nederländerna uppmanat sina fågeluppfödare att stänga in sina fåglar.
Det finns dock goda skäl att behålla lugnet. Trots att fågelinfluensan har varit aktiv i delar av Sydostasien i flera år och kommit i kontakt med miljontals, kanske till och med miljarder, människor så har endast ett drygt hundratal personer drabbats, varav ett sextiotal har avlidit. Att det scenario som vissa medier målar upp, där smittan sprider sig med ljusets hastighet, verkar osannolikt. Att det betydligt mer glesbefolkade Europa skulle drabbas på ett så påtagligt annorlunda sätt än Sydostasien är helt enkelt inte troligt.
Det värsta vi i dagsläget kan göra är att drabbas av panik. Givetvis bör vi förbereda oss så bra som möjligt för en eventuell pandemi. Detta genom att införskaffa mer vaccin och mediciner, något som i dag är en bristvara i landet.

Mer läsning

Annons