Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behovet av liberlismen

/

Annons
Hur stort är behovet av ett liberalt parti i det moderna samhället? Och hur ser ett liberalt parti ut 2005? Det är frågor värda att ställa sig inför folkpartiets landsmöte som i dag startar i Göteborg.
Den liberala ideologin tycks i mångt och mycket genomsyra det samhälle vi lever i. Men samtidigt är några av våra grundläggande fri- och rättigheter under hårt tryck nu i efterdyningarna av terrordåden i New York, Madrid och London. Rop på övervakningskameror och obligatoriska DNA-register skallar högt och ibland högst även från det liberala partiet.
Bland de sju riksdagspartierna finn det bara två som skiljer ut sig vänsterpartiet och kristdemokraterna i de övriga fem partierna kan man se mer eller mindre tydliga liberala influenser. Inom moderaterna har liberala och konservativa argument länge brutits mot varandra och centerpartiet har under Maud Olofssons ledning gått ifrån att vara ett intresseparti för bönder till att bli ett liberalt parti av grönt snitt. Till och med på vänsterkanten kan liberala influenser spåras. Socialdemokraterna har till viss del accepterat globalisering och frihandel som någonting i grunden positivt och hos miljöpartiet kan man finna liberala inslag i dess syn på arbetsrätten.
Det är tydligt att det finns många tolkningar av det innebär att vara liberal, och på folkpartiets landsmöte lär bli än mer tydligt. Ett antal av partiets medlemmar har slutit sig samman i vad som kallas \"Vägval socialliberal\", en grupp som är missnöjda med utvecklingen i folkpartiet. Mot dessa står dels en grupp tydliga marknadsliberaler, dels den i dag dominerande falangen med Lars Leijonborg, Johan Pehrson och Jan Björklund i spetsen.
På landsmötet är det viktigt att partiet väljer vilken väg man vill fortsätta längs. Är det den nu inslagna vägen som tycks gå hem i stugorna även om det innebär avkall på grundläggande liberala inslag som integritet och individualism? Eller skall partiet återgå till att bli ett parti främst baserat på idéer? Skall opinionen påverka partiets utveckling eller skall partiet påverka opinionens utveckling?
Det tycks ibland som att dragningen till maktens boning har blivit så stor att man är beredd att kompromissa bort grundläggande ideologiska ståndpunkter. Men vad är vitsen att komma till makten utan ett folkligt mandat att verka för en liberal utveckling?

\"Till och med på vänsterkanten kan liberala influenser spåras

Mer läsning

Annons