Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag på lösa grunder

Annons
En utgångspunkt för utformningen av olika former av bidrag är att de inte ska uppmuntra till oklar tilldelning eller fusk. Det statliga stödet till ungdomsorganisationer som Ungdomsstyrelsen förmedlar lever inte upp till detta grundläggande krav. Riksdagen har ställt upp fina mål för stödet till ungdomsorganisationerna bland annat om demokratisk skolning men det verkar var lite si och så med efterlevnaden.
Hur stora bidrag organisationerna ska tilldelas grundar sig nästan enbart på medlemsuppgifter. Ju fler i registret, desto mer pengar på kontot. Det är nästan att be om fiffel och fusk eftersom staten inte får kontrollera uppgifter om enskilda medlemmar i många organisationer. I våras polisanmälde Ungdomsstyrelsen SSU och Ung Vänster på grund av misstankar om omfattande fusk med medlemsregistren. Det är med andra ord inte så konstigt att Riksrevisionens rapport om bidrag till ungdomsorganisationerna som presenterades i torsdags levererar svidande kritik.
Ungdomsstyrelsens kontroll brister. Regeringen har inte gjort något för att förbättra förutsättningarna för kontroll trots de uppenbara problemen. Kopplingen mellan riksdagens mål och Ungdomsstyrelsens utbetalningar är bristfällig. Det är uppenbart att bidragsutformningen måste göras om i grunden. Ju förr desto bättre.

Mer läsning

Annons