Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birstas handel skapar jobb

Annons
I Birsta byggs det för fullt och satsningen kommer att göra området, även med nationella mått mätt, till ett stort köp- och handelscentrum. Redan nu har det dragningskraft, både insocknes och utsocknes reser dit för att göra sina inköp. En affär som IKEA lockas många till Sundsvall.
Att en utbyggnad av Birsta kommer att få effekt på handeln i centrum är troligt. Den utredning som Nordplan levererade häromdagen, spår ett betydande tapp om några år. Men det är långt ifrån någon naturlag. Utvecklingen beror också på hur handlarna i stenstaden agerar. Och kanske kommer annan handel, i Timrå eller Sundsvalls ytterkanter, att påverkas ännu hårdare.
Många städer har samma utmaningar att hantera då externa köpcentra ökar konkurrensen med cityhandeln. Ur ett rent konsumentperspektiv överväger fördelarna, utbudet ökar och priserna pressas och priset är det viktigaste när människor väljer. Sverige har också en struktur på handeln som nog är större än vad befolkningen kan bära. Det pågår en kännbar strukturomvandling, liknande den som vi ser i näringslivet och den regionala geografin i övrigt. Distanshandel via internet ökar utbudet dramatiskt. Men det betyder också att lokalsamhällets handlare i princip måste konkurrera med hela världen. Nordplans utredning diskuterar möjliga svar på vad som kan göras. En attraktivare cityhandel och ett större utbud av affärer och restauranger, längre öppettider, fler parkeringsplatser och bostäder i stan.
En viktig fråga som tycks ha glömts bort i debatten är prisbilden på hyrorna i stan. Rimliga hyror är en förutsättning för mindre butikers överlevnad. En del av svaret ligger i lokalpolitiken, en annan i cityhandlarna och fastighetsägarna. Den stora påverkan gör människorna som konsumenter. Väljer de bort butikerna i stan, går det inte i nästa andetag att kritisera cityhandeln för dess torftighet. Många klagar över att småbutikerna försvinner, men skälet till detta är faktiskt att man väljer att göra inköpen i andra butiker. Och det valet är fritt.
I vågskålen ska också läggas att handeln i Birsta drar till sig köpkraft från andra delar av regionen. Det skapas jobb som hela Sundsvalls kommun drar nytta av. I sammanhanget konkurrerar Sundsvall också med städer som Gävle, Östersund, Örnsköldsvik och här gäller det att ha initiativet. Det tänks och smids faktiskt planer för nya stora köpcentrum också på andra ställen.

"En attraktivare cityhandel och ett större utbud

Mer läsning

Annons