Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjästasyndromet låter dem fortsätta våldta

/
  • Bill Cosby anklagas för att under flera decenniers tid ha drogat och våldtagit en lång rad kvinnor.

Annons

Bill Cosby. Legendarisk komiker och skådespelare, allas myskonservative tv-pappa. Hans serie, The Cosby Show, var under fem år det mest sedda programmet i hela USA. Han skriver böcker, föreläser om vikten av disciplin och moral. Och så ska han under flera decenniers tid ha drogat och våldtagit en rad unga kvinnor.

Det skvallrades i nöjesbranschen. Men ingen gjorde något för att stoppa honom.

"Jag var en tonåring från Denver som gjorde McDonalds-reklamer. Han var Bill Cosby", som någon uttryckte det i Washington Post.

I dagarna trädde 35 kvinnor fram i New York Magazine. Deras historier är likartade. De flesta var unga när det hände, 17-18 år, försökte ta sig fram som skådespelare. Genom sina agenter fick de höra att Bill Cosby ville träffa dem och prata om deras karriär.

Han bjöd på vin, trugade det på dem om de inte ville ha. Sedan ett enda sudd. Ibland vaknade de av att han hade sex med dem, ibland först efteråt, omtöcknade och nakna i sängen.

Bill Cosby medgav i förhör 2005 att han i sexuellt syfte drogat en kvinna genom att blanda sömnmedel i alkohol. Men parterna nådde förlikning innan målet gick upp i rätten, sedan var allt som vanligt igen – ända tills nu. Hans karriär blomstrade, 2009 fick han hedersmedalj av presidenten.

Samma undfallenhet mötte den folkkära brittiska tv-stjärnan Jimmy Savile, som under sin livstid begick flera hundra sexövergrepp mot barn, bland annat på skolor och sjukhus som han besökte i välgörenhetssammanhang.

Alla visste: Hans chef, kollegerna på public service-kanalen BBC, polisen. Ingen sade något.

När Jimmy Savile dog sände BBC ett påkostat hyllningsprogram om hur godhjärtad han var med all sin välgörenhet. Först efter en dokumentär på kanalen ITV briserade skandalen. BBC:s högste chef fick gå.

Hur kunde Bill Cosby och Jimmy Savile få fortsätta? Ett svar är förstås att de tillhörde nöjesbranschens absoluta toppskikt, drog in pengar, hade makt.

Men det är inte hela förklaringen. För fyra år sedan sände Uppdrag Granskning ett reportage om den ångermanländska orten Bjästa. Där bodde en pojke som våldtagit en flicka; som erkänt detta i förhör, som detaljerat beskrivit sin gärning och dömts för den i rätten.

Pojken i Bjästa var inte det minsta känd, men ett hade han gemensamt med Bill Cosby och Jimmy Savile: han var älskad. Därför tog hela orten honom i försvar. Skolan, fritidsgården, kyrkan, familjen, vännerna. Alla stod bakom honom. Offren blev utfrysta.

Våldtäkt ses som det vidrigaste av det vidriga, bilden av en våldtäktsman är den av en nästan mystifierat ond man. Anklagelsen är så allvarlig att människor är rädda för att uttala den, och försöker tysta den som tar ordet i sin mun.

Detta Bjästasyndrom tillåter människor att förgripa sig igen och igen. De kan göra detta, inte för att omgivningen inte förstår, utan för att den inte vill se. Den älskade kommer undan med allt.

Mer läsning

Annons