Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn går i ide

/

Det gnisslar från SD-maskineriet. Interna bråk, partitoppar som hänger löst och anonyma läckor till pressen i syfte att sänka interna motståndare.

Annons

De bilder som på senare tid har målats upp för tanken till Socialdemokraterna under Håkan Juholts tid, när krisen var ett faktum. Men SD är som bekant inte ett parti plågat av väljarflykt. Därför kan det tyckas svårförklarligt att dispyter inför öppen ridå bryter ut just nu, när partiet borde ha allt att vinna på enighet.

Den senaste tidens publicitet gör att SD:s frontfigurer framstår som oberäkneliga intrigmakare, och den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson pekas ut som en av huvudpersonerna. Tidningen Expressen har avslöjat att partisekreteraren Björn Söder blivit censurerad i partiets egen tidning. Enligt Expressens uppgifter ville Söder tillkännage att han gärna ville sitta kvar på partisekreterarposten, men den tilltänkte efterträdaren Richard Jomshof förhindrade detta.

Andra uppgifter pekar på att Jomshof och Karlsson kan ha gjort sig skyldiga till vänskapskorruption, och att Söder har markerat sitt missnöje mot detta. Samtidigt uppges Söder ha beskrivit Karssons ledarstil som skrämmande. Nyligen reste sig även Jimmie Åkesson oväntat upp från sjuksängen – för att dra undan mattan för Söder.

En växling på partisekreterarposten behöver inte alls vänta tills ordinarie partiledare är tillbaka, deklarerade Åkesson. Därmed talar mycket för att Söder kommer att tvingas ta ett steg tillbaka redan på nästa partistyrelsemöte. Därmed skulle Söder tappa sin ställning som partiledarens närmaste medarbetare.

Hur Mattias Karlsson beter sig i slutna rum är svårt att veta. Men om hans uppförande till och med skrämmer Björn Söder säger detta förmodligen en hel del. När sverigedemokrater blir trängda tycks de antingen ta till järnrör, näthat eller offerkoftor. Och i riksdagen är strategin att sprida kaos och hat.

När Björn nu går i ide borde hela partiet göra honom sällskap.

Mer läsning

Annons