Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bohlin: Vad vill kulturministern egentligen?

/

Politik är att vilja. Olof Palmes klassiska sentens bär mycket sanning.

Annons

En politiker som ingenting vill blir bara en passiv förvaltare. Det slår mig när jag lyssnar på Ekots lördagsintervju med Alice Bah Kuhnke (MP) att vi tycks ha fått en förvaltare, eller en tjänsteman, som kulturminister.

Det mest minnesvärda citatet – som tyvärr är signifikativt för hela intervjun – är när kulturministern konstaterar: "Det är inte viktigt vad jag tycker."

Det är förstås helt fel. Det är i allra högsta grad viktigt vad kulturministern tycker i centrala kultur- och mediefrågor. Hellre en minister som vågar ha en åsikt än en minister som riskminimerar och gör allt för att undvika att blotta sig genom att vägra dela med sig av sina åsikter och idéer.

Ministern passar och vill inte "föregripa något". Mycket är "för tidigt att säga" och hon konstaterar till intervjuaren, Monica Saarinen, att "det är en bra fråga". Detta utan att själv följa upp med ett bra svar. Inte ens med ett dåligt svar, utan med icke-svar.

Hur ska presstödet förändras? Inget svar.

Borde Google och Facebook betala till tidningar vars innehåll de sprider gratis? "Det är en intressant diskussion", är kulturministerns grunda icke-svar.

Ska momssatsen för digitala och tryckta medier vara densamma (i dag har tryckta medier lägre moms)? Kulturministern har här tidigare sagt att hon vill driva frågan på ett "konstruktivt och väldigt tydligt sätt". På en direkt fråga om vad det konstruktiva består av så svarar Bah Kuhnke: "Det konstruktiva som vi från svenskt håll, lett av finansministern, måsta göra är att vi är förberedda. Så när vi nu ser att det pågår diskussioner i Bryssel så måste vi vara beredda så vi snabbt kan anpassa det svenska systemet."

Hur har ministern då drivit frågan i EU? Jo, hon har "lyft och bevakat den svenska ståndpunkten". Även här kan vi alltså sammanfatta det hela med: Inget svar.

Ska tv-licensen omfatta även de som tittar på tv i mobilen eller datorn? "Det är en ju en fråga som vi kommer att behöva sätta ner foten i." Men någon fot sätts inte ner. Det ges inte ens en antydan om var foten eventuellt kan tänkas landa när den väl sätts ner.

Vad säger då kulturministern om kritiken mot att Sveriges Television tar alltför stor kommersiell hänsyn (något som jag själv har skrivit om tidigare)? "Det är viktigt att jag som ansvarigt statsråd inte lägger mig i och tycker och tänker en massa."

Återigen vill jag mena att det är precis tvärtom. En kulturminister ska tycka och tänka en massa, särskilt om de aktuella och brännande frågorna inom kulturområdet. Inte hela tiden ducka och undvika diskussionen och hänvisa till utredningar. Jag kräver inte att Alice Bah Kuhnke ska tyckas som jag gör, även om det förstås vore kul, men jag kräver att hon ska våga ha en åsikt.

Det är värt att fundera lite över varför det ekar så tomt. Är det så enkelt som att Miljöpartiet och regeringen saknar en genomtänkt kultur- och mediepolitik? Eller är regeringspartierna inte ense och det är därför man begraver allt i utredningar för att köpa sig tid?

Mer läsning

Annons