Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bohlin: Varför värdesätter vi inte erfarenhet mer i Sverige?

/
  • Hillary Clinton (68 år) och Bernie Sanders (74 år) är inga duvungar.

Annons

Ofta används ord som "ungdomskult" och "åldersdiskriminering" när äldre personer ska beskriva Sverige. Inte sällan lyfts valen av Annie Lööf och Ebba Busch Thor som partiledare för Centerpartiet respektive Kristdemokraterna fram som bevis. Båda var 28 år när de valdes till ordförande för sina partier.

Man kan tycka vad man vill och Lööf och Busch Thor. Att yngre kvinnor både tar och ges plats i politikens toppskikt är å ena sida bra, å andra sidan är det ett faktum att man vid 28 års ålder är långt mer oerfaren än vad en äldre person är, med allt vad det för med sig. Sedan är det förstås inte så att en 60-åring med nödvändighet är en mer omdömesgill person än en 28-åring. Det varierar från person till person.

Men ungdomskult är inte en helt korrekt beskrivning av Sverige. Fortfarande har ungdomar väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden och bland tunga befattningshavare är de flesta fortfarande i den övre medelåldern.

Vad som däremot är sant är att vi i Sverige är alldeles för dåliga på att ta till vara på äldre personers kompetens och erfarenheter. En jämförelse med den pågående presidentvalskampanjen i USA kan vara på sin plats.

I det demokratiska partiets primärvalskampanj kämpar 68-åriga Hillary Clinton mot 74-åriga Bernie Sanders och ytterligare en rad äldre herrar. I Republikanernas primärval ligger 69-åriga Donald Trump och 63-åriga Ben Carson just nu långt framme. De jagas förvisso av pojkvaskern i gänget, 44-årige Marco Rubio, men på det hela taget är det personer med en rejäl dos livserfarenhet som aspirerar på att bli USA:s nästa president.

När Ronald Reagan under sin omvalskampanj 1984, då 73 år gammal, fick frågan om hans ålder kunde vara ett problem svarade han med sin karaktäristiska slagfärdighet:

– Jag tänker inte göra ålder till en fråga i den här presidentvalkampanjen och jag tänker inte utnyttja min motståndares ungdom och oerfarenhet för politiska syften.

Faktum är att han motståndare Walter Mondale var 56 år gammal när han utmanade Reagan om presidentposten. Att Reagans yttrande gick hem beror nog inte enbart på att det var roligt, utan också på att man i det amerikanska samhället uppenbarligen värdesätter erfarenhet på ett annat sätt än vad vi gör i Sverige.

För övrigt satt den tidigare chefen för den amerikanska centralbanken Federal Reserve på posten till han fyllde 80, så det är inte bara i politiken som ålderdom inte diskvalificerar personer från att fortsätta att arbeta i USA.

I Sverige är det inte ovanligt att låt säga en 55-åring sorteras bort vid en rekrytering för att hen anses vara för gammal. Detta fastän personen i fråga kan ha värdefulla erfarenheter och i alla fall tio år kvar i yrkeslivet.

Allt behöver inte vara svart eller vitt. Vare sig "så har vi alltid gjort" eller "allt gammalt är dåligt" är en särskilt bra strategi. En arbetsplats, eller för den delen ett parlament, gynnas av att ha en blandad sammansättning. I bästa fall blir en sådan smältdegel en kreativ bladning av erfarenhet och nytänkande.

Mer läsning

Annons