Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga väljer regelkrångel

/
  • Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår att sänkningen av arbetsgivaravgiften ställs in eftersom den snart ändå höjs. De borgerliga vägrar.

Annons

Menar de borgerliga verkligen allvar med decemberöverenskommelsen? Ett av Socialdemokraternas viktigaste valbudskap var att höja arbetsgivaravgiften för de under 25 år. Motiveringen är att det finns effektivare sätt att fixa jobb. Pengarna behövs helt enkelt bättre på andra håll i ekonomin för jobbens skull.

De borgerliga vann sen budgetomröstningen i riksdagen med hjälp av nyfascistiska SD. Därmed blev beslutet i stället sänkt arbetsgivaravgift för dem under 23 år. Fast beslutet hann inte verkställas före nyår. Nu ser det ut som om det träder i kraft första maj i stället. Det är gissningsvis detta som gör de borgerliga ilskna.

Från det till att genomdriva en sänkning första maj som gissningsvis kommer att höjas första augusti, borde det vara långt. Höj då inte första augusti, säger Moderaten Ulf Kristersson när finansminister Magdalena Andersson (C) ber dem tänka om. Nu gav ju valresultatet en rödgrön regering eftersom ingen vill ha med SD att göra (även om de först fick avgöra vilken budget som ska styra Sverige). Men nu tänker man sig alltså ett läge där företagen ska hantera en sänkt arbetsgivaravgift första maj som ska bli en höjning första augusti. Är det att minska regelkrånglet? Det liknar mer en obstruktion som går ut över företagen.

Detta missgynnar knappast sossarna som visar att de ser problemet. När samtidigt Centerns Annie Lööf försöker framställa sossarna som handlingsförlamade vad gäller jobben, går de borgerliga lika fel. Väljarna har med säkerhet noterat både valresultatet och höstens kaos. De borgerliga borde hedra den decemberöverenskommelse de varit med om att ingå. För den tillkom väl inte bara för att vinna tid inför ett nyval?

Mer läsning

Annons