Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BREV TILL LEDARSIDAN: "Debatten om ekonomiska konsekvenser måste föras"

/
  • Flyktingmottagandets ekonomiska konsekvenser måste belysas.

Det är kontraproduktivt att fiffla med statistik när man argumenterar för en liberal flyktingpolitik. Så långt håller jag med om Petter Bergners ledare den 5 januari.

Annons

Däremot vill jag nyansera när han skriver att lönsamhetsargument är fel i sak och princip. Det finns beräkningar som visar på vinster för mottagarlandets statsbudget, och andra som visar på förluster. De beräkningar som brukar redovisas beskriver huvudsakligen offentliga kostnader och skatteintäkter kopplade till utrikesfödda.

Samtidigt är det uppenbart att invandringen påverkar ekonomin som helhet genom handel, företagande, innovation, demografi med mera. Dessa effekter vet vi väldigt lite om. (Bergner citerar nationalekonomen Tino Sanandaji som avfärdar handel helt. Knappast en rimlig beskrivning av forskningsläget.)

I en artikel i Svenska Dagbladet (25/9), som Bergner kritiserar, beskrev jag hur även en liten påverkan på tillväxttakten efter några år blir större än de direkta effekterna. Jag hävdade alltså inte att invandringen är lönsam, utan gav ett räkneexempel som visar att vi inte kan säga så mycket om detta med de metoder som brukar användas.

Därför bör vi kombinera olika analyser, med gott omdöme. Vi kan titta på historiska exempel över längre tid, andra länder och en helhetsbild av svensk ekonomi. Det är ingen tvekan om att Sverige har rejäla kostnader för flyktingmottagning, många utanförskapsområden och ett stort sysselsättningsgap mellan inrikes- och utrikesfödda.

Samtidigt har vi generellt en mycket hög sysselsättning och en god ekonomisk utveckling, även jämfört med länder som tar emot färre flyktingar. Det är inget bevis för att flyktinginvandring ger positiva effekter, men bör dämpa tvärsäkra påståenden om motsatsen.

Jag håller med om att vi inte ska argumentera för en liberal flyktingpolitik för att det skulle vara lönsamt för Sverige. Dels för att vi inte vet det, främst för att det inte är vad som ska avgöra.

Men vi kommer inte undan debatten om flyktingmottagandets ekonomiska konsekvenser. Inte minst måste vi lyfta vad forskningen säger om de vinster som definitivt kan finnas, om vi får integrationen att fungera bättre.

Andreas Bergström

Vice vd, Fores

Petter Bergner svarar här.

Mer läsning

Annons