Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BREV TILL LEDARSIDAN: "Hon är inte påläst"

Annons

Motarbeta inte den biologiska klockan är rubriken på en krönika i vilket Sofia Mirjamsdotter går till angrepp på mig och min bok 5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil.

Nej, det är ju precis det man INTE behöver göra på söndag. Mirjamsdotter verkar ha missförstått hela idén.

5 AM Academy handlar inte om att jag uppmanar människor att gå upp klockan fem på morgonen – utan om att kliva upp en timme tidigare, jämfört med den tid hon eller han vanligtvis kliver upp. För en del blir det klockan fem. Men för den som brukar vakna klockan åtta, så är det alltså sju som gäller, med min tidsplaneringsmetod.

Vid övergången till vintertid, då vi alla får en timme till skänks, kan denna nya vana införas utan att ändra dygnsrytmen en endaste minut.

Den gratistimmen kan vi använda för att i lugn och ro förbereda oss för och att planera vår dag – så att vi i stället för att stressa känner att vi äger tiden.

Det kallar inte jag för att helt förändra sin livsstil, som Sofia Mirjamsdotter skriver i sin ledarartikel, det är att skapa en bättre struktur i vardagen, och i förlängningen ett bättre liv.

Detta beskriver jag i min bok, som du för övrigt inte verkar ha läst.

Så absolut, följ Mirjamsdotters uppmaning och sov med gott samvete. Men – för den som vill få bättre rutiner och struktur genom att gå upp tidigare var övergången till vintertid ett ypperligt tillfälle till förändring. För då slipper kroppen anpassa sig för något nytt.

Värre är det när vi går över till sommartid. Då påverkar vi kroppen mycket mer, enligt forskningen.

Sen vill jag påminna om att livet består ju egentligen bara av tid. En viktig faktor – bland andra – som avgör hur lyckliga eller framgångsrika vi människor blir är hur väl vi lyckas använda vår tid, denna enda tillgång som är lika för oss alla. Då är det väl självklart, att en ritual som gör att man får en bra start varje dag, är viktig.

Det får man inte om man inte utformar den med lite eftertanke.

Ett bättre underlag för att uttala sig om mina metoder har de som själva prövat.

Dorotea Pettersson

Mer läsning

Annons