Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget som bländverk

Annons
Skandaler samt vikande förtroende för partiet och partiledaren. Den socialdemokratiska propagandamaskinen har fått en rad smällar den senaste tiden. Det hindrar dock inte pr-apparaten att nu dra igång produktionen på allvar när vårens budgetproposition läggs fram för riksdagen. För en tid framåt kommer vi att översvämmas av inlägg där socialdemokratins trupper drar land och rike kring för att presentera vårbudgeten i lyriska ordalag. Budskapet är att det handlar om en budget för jobben. Språket känns närmast som lånat av en mycket berömd dansk: Se vilka färger! Och vilka mönster!
Det kommer att heta att om blott den öppna arbetslösheten kämpas ned, skulle det skapa allmänt välstånd åt alla och envar. Vilket kunde vara sant om det var frågan om satsningar på det som måste kallas riktiga jobb. Om jobb som skapas i många nya små- och medelstora företag. Men sådana arbeten kommer inte till av nya miljarder till AMS och därmed förblir budskapen sanningar med modifikation.
Ta modellen med friår där en arbetslös per definition får låna ett jobb från någon som istället blir ledig med ersättning. 8 000 svenskar har fått friår. Ekonomiskt är detta bara en rundgång där något nytt inte produceras. Samma gäller det så kallade fyraprocentsmålet, det nyttar föga om minskningen av antalet öppet arbetslösa i stället motsvaras av antalet arbetslösa i så kallade åtgärder.
Så talet om att \"pressa tillbaka\" arbetslösheten förblir ett bländverk som döljer en långt viktigare siffra, den om den faktiska sysselsättningen i landet. Och om detta mål talar socialdemokratin mycket tyst och försiktigt.
Att 80 procent av arbetskraften skall vara \"sysselsatt\" är förvisso en förhoppning som är högst angelägen att dela. Men detta år sjunker andelen sysselsatta från 77,0 till 76,8 procent. Nästa år beräknas samma siffra krypa upp till 77,1 procent tre viktiga procent från 80-procentsmålet och ljusår från målet om full sysselsättning. Vårbudgeten lär alltså inte förhindra det faktum att en dryg miljon svenskar lever av pengar från socialförsäkringssystemet i dag och om två år.
Visst är det en händelse som ser ut som en tanke är att målet om att få ned just den öppna arbetslösheten skall vara nått hösten 2006? Just därför behöver Sverige en ny regering.

\"Se vilka färger!

Mer läsning

Annons