Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt besättning

Annons
Riksbanken sänkte i går sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,5 procentenheter. Tanken är att ekonomin som enligt finansminister Nuder och statsminister Persson är \"urstark\" måste stimuleras. Frågan är hur vettigt detta är. Det är självklart bra om resultatet blir sådant att ekonomin stimuleras, att fler vågar investera något som på sikt leder till fler jobb. Men redan innan den här sänkningen hade Sverige en historiskt sett låg ränta, och utvecklingen av fastighetspriser och dylikt har gått spikrakt uppåt de senaste åren. Den trenden lär inte vända när det nu blir ännu billigare att låna pengar, tvärt om. Men vad händer när räntan börjar stiga igen? Hur många har de nödvändiga marginalerna för att klara en dubblering eller ännu större ökning av räntan?
Riksbankens, och säkerligen regeringens, förhoppning är nog att denna räntesänkning skall ge mer pengar kvar i plånboken hos vanliga människor. Något som skall göra att de konsumerar mer och på så sätt skall hjulen börja rulla allt fortare. Men det finns såklart ytterligare en väsentlig faktor som bidrar till om hushållen kommer att spara eller slösa mer, det är hur de tror att ekonomin kommer att utvecklas. Misstänker hushållen att vi går mot kärvare tider något som räntesänkningen indikerar så hålls det nog extra hårt slantarna, och man tänker sig för både en och två gånger innan pengarna konsumeras. Räntesänkningen kan få motsatt effekt om vi betraktar den ur det perspektivet.
Sveriges generella problem är inte att vår ränta har hämmat investeringarna, så det är tveksamt hur mycket denna räntesänkning verkligen kommer att stimulera ekonomin. En räntesänkning är dessutom en kortsiktig åtgärd. Det främsta skälet till den höga arbetslösheten är snarare att den skatte- och näringspolitik som nu förs varken uppmuntrar till nyföretagande eller gör det tillräckligt lönsamt för små företag att expandera. Många småföretagare lider av detta, de skulle kunna expandera sin verksamhet, men de ekonomiska incitamenten för att göra detta är för små och riskerna för stora.
Vad Sverige behöver är ny besättning på skutan. En ny kapten och en ny styrman som kan staka ut en ny kurs istället för att som nu envist följa den kurs som så uppenbart bär åt fel håll.

\"Räntesänkningen kan få motsatt effekt

Mer läsning

Annons