Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens dödläge måste brytas

/
  • Utrikesminister Margot Wallström (S) meddelar att den svenska regeringen har erkänt staten Palestina.

Annons

I SVT:s Aktuellt häromkvällen kunde vi se den fasansfulla förödelsen i det krigshärjade Gaza, som besöktes av Sveriges tidigare ärkebiskop, Anders Wejryd. Tanken gick till tjetjenska Groznij år 1994, eller varför inte till Berlin 1945 eller Stalingrad 1943. Den israeliska hämnden är precis som den är avsedd – förfärande.

Och vägen mot den tvåstatslösning som Osloavtalet från 1993 talade om, är lång – mycket lång.

Dagens Israel har, som Avraham Burg, skriver i SvD: ”utvecklats till en enstatslösning för två stater – en överordnad och en underordnad.” Burg är en israelisk socialdemokrat som hoppat av sitt parti i protest mot att detta nu stöder ockupationspolitiken.

Osloprocessen har sen länge gått i stå och det ambitiösa förhandlingsinitiativ som kommit från USA:s president Obama och från utrikesminister Kerry, har gått fullständigt i stå sen Israels regering gjort allt för att sabotera processen genom att godkänna nya judiska bosättningar på ockuperad mark. Så sent som i måndags godkändes 1 000 nya bosättningar i Jerusalem. Något måste göras.

Därför är det väldigt välkommet att den nya svenska regeringen gör sitt till för att försöka bryta dödläget.

Man följer nu Island och 133 andra länder i spåren och blir det första EU-land som erkänner en palestinsk stat när man redan är EU-medlem.

Någon större betydelse lär erkännandet inte få om inte andra länder följer Sverige i spåren. Men det är i sin tur inte alls omöjligt, för åsikten att dödläget måste brytas är vida spridd. Det brittiska underhuset har krävt ett sådant beslut.

Utrikesminister Margot Wallström (S) pekade vid presskonferensen på hur en sexåring i Gaza redan upplevt tre krig. Stillastående är inte ett alternativ. Israel måste sättas under press.

Mer läsning

Annons