Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att fira nationaldagen

/

Annons
Tyska Ikea föll för en rolig idé. Varför inte driva lite med Sverige i reklamfilmerna för sommar-rean? Sagt och gjort. I tysk tv kunde man tills nyligen se små filmsnuttar om svensk midsommar med sköna anspelningar på fylla, slagsmål, sex och små grodorna, allt mot en fond av Volvobil, röd stuga och majstång; nationella stereotyper lövade med tjocka lager av ironi.
En given succé trodde de ja. In brakade Ikea i Sverige och läxade upp de skämtsamma tyskarna. Det finns nämligen gränser för vad man får driva med. "Vi gillar inte den känsla och stämning som filmerna representerar", förklarade Ikeas presschef Eva Ståhl. Vips drogs filmerna in. Tyskarna får helt enkelt hitta andra saker att skratta åt i sommar.
Fulla svenskar brukar vara okej att driva med. Det är ju bara dumt att förneka att de finns. Slagsmål? Tja, vi har ju haft fred i evigheter så det kan vi gott bjuda på, särskilt i år, hundra år efter den fredliga separationen med Norge. Sex går bra det med, för den svenska synden är ju egentligen ganska oförarglig, även om en och annan sur feminist säkert knorrar över den. Små grodorna då? Ja, det fenomenet brukar ju svenskar själva framhålla som ett putslustigt inslag i folkloren där någon utifrån påstår att det är lite stelt och tillknäppt här i landet. Så långt okej alltså, men det stora felet tyskarna gjorde var att tro att det går att driva hur som helst med midsommar. Där går gränsen. Kanske är det inte så konstigt. Midsommarfirande är det närmaste en helig dag som finns i vårt sekulariserade land.
Väderprognoserna för den stora dagen är samtalsämne veckor i förväg. Vad som ska stå på bordet och vad som inte passar där kan ältas utan ände. Alla har åsikter. Midsommar är på allvar. Ja, det är inte utan att man undrar vad de goda riksdagsledamöterna höll på med när de fattade beslut om att göra 6 juni till röd dag för att vi ska kunna fira nationaldagen på riktigt. Den riktiga nationaldagen har ju alltid varit midsommarafton. För ärligt talat, kommer det någonsin att bli festligt att fira dagen då Gustav Vasa valdes till kung och då 1809 års författning antogs? Visst, det gjordes några tappra försök i år när det var premiär för den blå-gula dagen i röd tappning, men utsikterna att lyckas var och är ungefär lika goda som om riksdagen hade fattat beslut om att göra curling till en större publiksport än fotboll. Det hjälper inte att den påläste kan briljera med att även 1974 års regeringsform antogs den 6 juni. Det är helt enkelt inte så himla festligt.
Så varför stå där och vifta tafatt med en flagga den 6 juni och undra vad som det egentligen är tänkt att man ska göra då, när midsommarfirandet sitter som en smäck. Svenskare än så blir det inte.

Mer läsning

Annons