Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att se över investeringsbudgeten

/

Hur står det egentligen till med ekonomin i Sundsvalls kommun?

Annons

Först stoppades utbyggnaden av S:t Olofskolan och Skönsmons skola och strax därefter meddelar kommunen att planerna på en ny simhall skjuts på framtiden. I stället ska det lappas och lagas på den gamla simhallen som sedan länge har sett sina bästa dagar.

Följden av det senaste beskedet kan alltså bli att Sundsvall har ett flådigt äventyrsbad, men inte en ordentlig simhall. Där kan man snacka om skeva prioriteringar.

Att hålla sig med en simhall där barn och elever kan lära sig simma och där de boende i Sundsvall kan motionssimma kan sägas ingå i det som är en kommunal kärnuppgift. Om ett äventyrsbad till en kostnad av närmare en halv miljard kronor tillhör det basutbud som en kommun kan förväntas erbjuda är, för att uttrycka det milt, mer tveksamt.

Så sent som i februari önskade Sundsvalls moderata oppositionsråd Jörgen Berglund sätta sig ner med kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) för att gemensamt finna en lösning för de nya investeringsbehov som har tillkommit sedan partierna kom överens om en blocköverskridande investeringsbudget.

Björks svar på Berglunds interpellation i fullmäktige löd:

– Jag är trygg i den nuvarande situationen och det är inte aktuellt att under 2015 göra några förändringar.

Har saken kommit i ett nytt läge nu? Eller är det bara att köra på med samma investeringsbudget och stoppa allt som avviker det minsta från budgeten?

När resurserna är begränsade – och det är de ju alltid – så handlar det om att prioritera. Kommunen har inte råd att satsa på allt, utan måste välja och välja bort bland en lång rad projekt som alla har sina poänger. Det är ofta ett svårt jobb och det riskerar att alltid göra vissa grupper besvikna, men det går inte att erbjuda allt åt alla. Och det är de styrande politikerna som har fått i uppdrag av kommunens medborgare att göra dessa prioriteringar. Det är en uppgift man inte kan smita ifrån.

Det är dags att göra en översyn av de projekt som finns på önskelistan och bestämma sig för vilka som är mest angelägna. Varför inte ta upp frågan om logistikparken till en ny diskussion? Där går det fortfarande att dra i handbromsen och spara stora summor. Att projektet redan har kostat en hel del är ingen anledning för att fortsätta att investera där om man inte längre tror att projektet på sikt kan bli lönsamt för Sundsvall. Ska kommunen fortsätta att plöja ner stora summor i projektet så är det minsta man kan begära att SCA sätter ner foten och fattar ett beslut.

Mer läsning

Annons