Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för vuxna att kliva fram

Annons
I helgen var det kaos och kravaller i Linköping, när aktivister inom Nationalsocialistisk front drabbade samman med så kallade \"antifascister\". Polisen hade fullt upp. Över hundra personer omhändertogs. Centrala staden var under period mer eller mindre belägrad. Vanligt folk fick hålla sig undan.
Den här gången var det alltså Linköping de möttes. Var nästa sammanstötning sker går inte att gissa. Kanske i Sundsvalls centrum. Högerextremistiska, och nazistiskt influerade grupper, som NSF och nationaldemokraterna de i dag mest aktiva grupperna på den kanten är aktiva på olika håll. På deras hemsidor kan man se deras \"aktionsrapporter\". I Sundsvall är till exempel nationell ungdom som är den kanske mest militanta och våldsbenägna gruppen aktiva.
Flera medlemmar i organisationen har i år varit inblandade i grova misshandelsbrott på flera håll i landet. Samtidigt ska sägas att det handlar om relativt små organisationer, och deras storlek och inflytande bör inte förstoras upp. Men de förpestar samtalsklimatet och samhällsandan och för enskilda kan det utgöra ett påtagligt hot.
Det finns förvånande nog en yrvakenhet när saken ställs på sin spets. Det är svårt att förstå att en ung människa hyser rasistiska åsikter, hyllar Hitler och hatar judar. Men att vifta bort saken som \"ungdomligt oförstånd\" är varken särskilt klokt eller handlingskraftigt. Nazism kommer inte främst ur kunskapsbrist, utan från förvridna värderingar. Polisen och socialtjänsten har förstås sin roll. Säkerhetspolisen likaså.
Men när det gäller att mobilisera både unga och vuxna i närsamhället för demokratiska värderingar så är frågan om polisen, socialen eller kommunen är rätt aktörer. Var finns till exempel de politiska partierna och det demokratiska föreningslivet? Vad gör fackföreningarna? När hölls egentligen öppna möten och studiecirklar om värderingsfrågor och demokrati? Det är en sak att manifestera när saker hänt, men vardagslunken, samtalet, skolningen och diskussionen hur är det egentligen med den? Var finns de vuxna? I alltför stor utsträckning har motkrafterna blivit institutionaliserade.
Till detta kommer att troligen finns en rädsla på enskilda skolor eller i kommuner för att öppet säga att man har rasistiska problem. Sådant ger dålig pr tror en del. Det tror inte vi. Det är en styrka att erkänna sådant och det gör det troligare att man också kan mobilisera krafter för demokratiska värderingar och demokratiska metoder i det politiska arbetet.

\"Nazism kommer inte främst ur kunskapsbrist

Mer läsning

Annons