Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig aktivitet

Annons
I onsdagskväll presenterades i SVT:s Aktuellt en undersökning som visar att 43 procent av de arbetslösa inte sökte ett enda jobb den senaste månaden. Här i Västernorrland är siffrorna ändå mer skrämmande, 56 procent. Mindre än hälften av länets arbetslösa söker alltså inte jobb aktivt när de är arbetslösa. Aktuellts undersökning visar också nästan hälften av de arbetslösa använder mindre än en timme i veckan åt att leta och söka jobb.
Detta är högst anmärkningsvärt. Vi vill inte tro att de arbetslösa inte vill ha jobb, och de flesta vill säkerligen göra rätt för sig. Men hur resonerar de då när de avstår från att söka jobb? Självfallet är bristen på jobb att söka ett stort problem, men alltid rapporteras det in några jobb per vecka. Allt detta trots att det är tydligt uttryckt att den arbetslöse skall söka jobb aktivt för att vara berättigad till ersättning från A-kassan.
Uppenbart är att arbetsförmedlingens kontroll den jobbsökandes aktivitet, men också dess stöd till de arbetssökande måste förbättras.

Mer läsning

Annons