Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damned if you do, damned if you don't

Lars Persson (FP) kommunstyrelsens vice ordförande och ansvarig för jämställdhetsfrågor i Sundsvalls kommun bemöter Sofia Mirjamsdotters ledare den 4 augusti.

Annons

Jag har reflekterat några dagar över Sofia Mirjamsdotters ledare den 4/8. Det finns ett uttryck som säger damned if you do, damned if you don't. Det är lätt att minnas det när man läser påståendet att Björklunds trovärdighet är tvivelaktig, eftersom han lyfter dessa frågor i stället för t ex Birgitta Ohlsson. Hade han inte lyft jämställdhetsfrågorna, hade det säkert också kritiserats.

I de flesta fall borde det ses som en styrka att ett lands vice statsminister så engagerat lyfter fram jämställdhet. För mig, och andra som ser partiet inifrån, är jämställdhetsengagemanget inte en nymodighet. Folkpartiet har, med ett undantag, ansvarat för jämställdhetsarbetet i samtliga regeringar vi medverkat i sedan ämbetet infördes.

Samma tendens tror jag också man kan se runtom i landets kommuner och landsting. Det är folkpartister som driver jämställdhetsfrågorna när partiet sitter vid makten. Och det är Folkpartiet som agerar blåslampa i opposition.

Vi har nu presenterat nya förslag för att öka jämställdheten. Självklart ska dessa tas upp av partiets ordförande. Fattas bara annat! Att budskapet dessutom förstärks av Maria Arnholm, Birgitta Ohlson, Ingeborg Wiksten eller undertecknad är dessutom självklart. För Folkpartiet är jämställdhetsfrågorna alltid aktuellt, oavsett om det är inne eller ute i den allmänna debatten.

Lars Persson (FP)

Mirjamsdotter svarar:

Jag kritiserar inte det faktum att Björklund tar upp jämställdhetsfrågor, tvärtom. Jag uppmuntrar detta, och kanske missade Persson min rad om att Björklunds tal på grund av detta var ett av de bättre partiledartalen i Almedalen. Jag nämner även hur liberaler historiskt jobbat för jämställdhet. Jag ger tummen upp åt de förslag på jämställdhetsområdet som presenterades. Jag ser ingen motsättning mellan detta och att samtidigt konstatera att Björklund för många väljare inte är trovärdig i frågan.

Sofia Mirjamsdotter

ledarskribent ST

Mer läsning

Annons