Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför blev det omöjligt för regiondirektör Inger Bergström att sitta kvar

Annons

Att Inger Bergström avgår är knappast lösningen på landstingets problem. Men för landstingspolitikerna är det inte någon större förlust att regiondirektören lämnar sin tjänst.

Situationen blev helt enkelt ohållbar. Särskilt efter att SR Västernorrland i direktsändning öppet ställer frågor – om det guldkantade avtalet med den förra HR-chefen Lena Thelin handlar om att Thelin hade en kärleksaffär med den förre landstingsdirektören Anders L Johansson.

Regiondirektör Inger Bergström blev indragen i en rejäl härva och får nu ta konsekvenserna för att hon hon inte var ärlig.

Regiondirektör Inger Bergström har nämligen konsekvent duckat frågan om varför hon, enligt egen uppgift, mer eller mindre 'pressades' av den förre direktören att teckna ett 'omoraliskt' fallskärmsavtal med Thelin.

Bergström har aldrig kunnat ge någon trovärdig förklaring till varför Thelin plötsligt skulle få närmare 70 000 kronor i månaden för att gå hemma och rulla tummarna.

Att såväl regionråd Erik Lövgren (S) som oppositionsråd Per Wahlberg (M) i nämnda direktsändning väljer att inte dementera den sensationella och djupt graverande uppgiften om en kärleksaffär, säger också det i sig en hel del.

Ja, det har varit många märkliga turer kring det hemliga fallskärmsavtalet.

Och de är långt ifrån över.

HR-chefen Thelins hemliga avtal har kostat landstinget och länets skattebetalare närmare 3 miljoner kronor. Frågan som nu kommer att väckas är om Inger Bergströms avgång också kommer att leda till stora kostnader för landstinget i form av en utlöst fallskärm?

Risken är också påfallande hög att härvan kommer att generera att antal polisanmälningar från en upprörd allmänhet. Om det stämmer, det som radion antyder, att Anders L Johansson har tvingat fram ett avtal efter en kärleksrelation, är det helt klart någonting som kan vara föremål för en rättslig prövning.

Att Inger Bergström nu väljer att kliva av är knappast självvalt. Uppenbart har hon haft regionråd Erik Lövgrens fulla stöd, och det beror förmodligen på att han hela tiden har vetat om "omständigheterna" kring avtalet.

Sannolikt är förklaringen till varför Inger Bergström tvingade att lämna sin post att Alliansen tänkte köra över sitt svaga oppositionsråd Per Wahlberg (M), som förmodligen också vetat om 'omständigheterna', och rikta en skarp misstroendeförklaring gentemot Bergström.

Det blev med andra ord omöjligt för Bergström att sitta kvar eftersom Socialdemokraterna inte hade kunnat gå in i en valrörelse med en opposition som hade kampanjat på att de minsann ville avsätta regiondirektören.

I det sammanhanget måste Inger Bergström betraktas som ett nödvändigt offer för politikens villkor. Att behålla den ljugande regiondirektören hade inte gått utan alliansens (tysta) godkände.

När det stödet nu försvann så fanns inte längre förutsättningar för att behålla Inger Bergström.

Och ja, det mesta tyder på att hennes stora misstag var att försöka sopa igen spåren efter sin företrädare.

Regiondirektör Inger Bergströms föll eftersom det visade sig att hon saknade ryggrad.

Mer läsning

Annons