Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dawit Isaak fyller 50 år

/
  • Dawit Isaak fyller i dag femtio år i fängelset i Eritrea.


På tidningarnas familjesidor brukar tidningar ofta ha jubilarer. Intressanta lokala, nationella eller internationella personer som fyller år och som vi väljer att berätta om.

Annons

Vi hade önskat att vi kunnat berätta om Dawit Isaak på det sättet i dag.

Berättat om hur han kom till Sverige i mitten på 1980-talet som flykting från självständighetskriget i Eritrea. Hur han gifte sig och fick tre barn. Hur han blev svensk medborgare men valde att behålla det eritreanska medborgarskapet och valde att arbeta som journalist.

I dag, på hans 50-årsdag, hade det varit fantastiskt att få berätta om hur han tänker firar födelsedagen. Kanske med familj och vänner, med en stor fest eller kanske på någon semesterort. Så som nyblivna 50-åringar brukar fira sina födelsedagar.

Men så blir det inte.

Dawit Isaak är i stället Sveriges enda samvetsfånge. Han får fira sin födelsedag i ett eritreanskt fängelse och hans öde är okänt, precis som det varit de senaste 13 åren. För så länge har Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea, han har suttit fängslad utan rättegång sedan den 23 september 2001.

Dawit Isaak arbetade då på tidningen Setit som publicerade ett öppet brev som efterlyste demokratiska reformer i landet och för det har han och en rad andra människor fått betala ett obegripligt högt pris. När resten av världen hade ögonen på terrorattentaten som skakade USA passade regimen i Eritrea på att på att gripa politiker och journalister som misshagade diktaturen.

Dawit Isaak kämpade för demokrati och yttrandefrihet men blev tystad och därför måste vi andra tala. För honom och för alla andra som sitter fängslade runt om i världen för att länderna de verkar i inte respekterar den så grundläggande mänskliga rättigheten att tala fritt.

Sveriges regering måste sätta hård press på Eritrea och öka sina ansträngningar för att få hem Dawit Isaak. För nu vill vi höra en annan historia om honom – hans egen!

Mer läsning

Annons