Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De borgerliga måste ta valresultatet på allvar

/

Annons

Det går att förstå att det finns Centerpartister som reagerar när partiet tänker sig att vara med att styra Sundsvall tillsammans med Socialdemokraterna. Det börjar synas en och annan insändare, och Mittnytt har haft ett inslag.

I den mån det handlar om nyare medlemmar som attraherats av den nyliberala linje som partiet drivit på senare år, kan det kännas lika märkligt som det kan kännas normalt för Centerpartister av traditionell modell.

Inte för att vi lokalt sett samarbetsmodeller av den här typen särskilt ofta. Striden om makten har ofta stått mellan sossarna och Centern. Men ideologiskt ska skillnaderna inte överdrivas på kommunnivå.

Till saken hör att Centern i Sundsvall den här gången inte behövs för att skapa en majoritet.

Fast jag tycker att kritikerna ändå bör tänka ett varv till med tanke på det kaos som rådde under den förra mandatperioden då det blågröna styret frivilligt gav SD ett inflytande de inte hade förtjänat i väljarstöd.

Alla partier bör nu fundera över vilka krav valresultatet i sig och SD:s framgångar, ställer på alla anständiga politiker.

Därför hoppas jag att samarbetet S, V, C verkligen kommer till stånd. Än viktigare är det på riksnivå. Men här är det långt till vettiga överenskommelser.

Centerns Annie Lööf valde i partiledardebatten att inte besvara de frågor om landsbygdspolitik, de små högskolorna och arbetsgivarnas sjuklöneansvar som Stefan Löfven ställde. I stället tog hon upp så mycket hon kunde om frågor som skiljer partierna åt. Det är som om hon inte ser problemet att ge SD en vågmästarroll.

Samtidigt ger både Lööf och Jan Björklund (FP) en osann bild av den blocköverskridande friskoleöverenskommelsen, där sossarna redan då den slöts, avgav en avvikande uppfattning i frågan om kommunalt inflytande vid friskoleetableringar.

De borgerliga partierna har en del att fundera över. Slutresultatet får inte bli större inflytande för SD än vad valutslaget olyckligtvis ger dem. Svante Säwén

Mer läsning

Annons