Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De svarta hålet

/

Annons
I går gick den sista partiledardebatten innan riksdagens sommaruppehåll av stapeln. Något bestående intryck lär debatten inte ha gjort på dem som mäktade med att lyssna. Fast det är klart, Peter Eriksson försökte prata ideologi. Den har vi inte hört förut. Men det var ungefär som vi misstänkte, ett mishmash av socialism och Friluftsfrämjandets skogsmulleskola. Höj skatten och rädda braxen.

Självklart kom största delen av debatten att handla om jobben. Konstigt vore det väl annars, med tanke på hur många som går arbetslösa i Sverige (runt 5 procent om vi frågar regeringen och runt 20 procent om vi frågar den före detta LO-ekonomen Jan Edling). Hur vi än väljer att räkna så kvarstår dock det faktum att fler jobb måste skapas för att garantera vår välfärd.

Eftersom Göran Persson bekräftade att det, enligt Ekonomistyrningsvereket (ESV), finns utrymme för att kasta ytterligare fem miljarder i det svarta hål som kalla AMS kan vi väl titta vad det är ESV verkligen har sagt. Förvisso är det sant att ESV rapporterar att marginalen till utgiftstaket blir fem miljarder nästa år. Men då läser man bara första meningen i ESV:s pressmeddelande. Läser vi vidare så framgår det att budgeten har ett underskott på 171 miljarder under perioden 2005 2008, en försämring med 30 miljarder sedan den förra prognosen. Det stora underskottet beror på \"ofinansierade reformer\" under åren 2004 till 2007. ESV:s generaldirektör Yvonne Gustafsson skriver dessutom att på grund av osäkerheter i ekonomin \"finns det inget utrymme för beslut om nya utgifter dessa år om de inte finansieras med motsvarande utgiftsminskningar\".

Göran Persson är verkligen selektiv när han läser vad ESV har att säga. Men man tager vad man haver som Cajsa Warg sade. Denna devis gäller tydligen också när regeringen skall tillaga valfläsk. Men som Lars Leijonborg också konstaterade i gårdagens debatt, även om det finns utrymme för en satsning för fem miljarder kronor, är det verkligen till AMS de pengarna bör gå? Kan regeringen inte komma på någon annan reform som skulle ge bättre resultat? Har inte statsministern rådgivare och experter som kan tala om för honom att AMS är en väldigt ineffektiv organisation som slukar mycket pengar men som levererar väldigt lite?

Statsministerns enda svar i gårdagens debatt, oavsett frågan, \"visa ett land som är bättre än Sverige\". Nog måste det väl finnas något land i världen som har en budget i balans? Det är lätt att skryta när man lever på lånade pengar.

\"AMS är en väldigt ineffektiv organisation

Mer läsning

Annons