Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dela på föräldraförsäkringen

Annons
Att staten sätter upp vissa krav som medborgarna måste uppfylla för att vara berättigade att motta ett visst bidrag är det få som motsätter sig. Ändå reagerar många närmast reflexmässigt negativt när förändringar av dagens regler för föräldraförsäkringen diskuteras. Enligt en ny opinionsmätning från Temo är sex av tio svenskar för att det nuvarande systemet med två månader åt vardera föräldern och nio valfria månader behålls. En fjärdedel är för en tredelad försäkring där en tredjedel går till varje förälder och den sista tredjedelen är valfri. Blott en av tio vill dela försäkringen helt mellan föräldrarna.
Vi anser att ett tredelat system är en god kompromiss där staten använder ekonomiska styrmedel för att främja ett mer jämställt omhändertagande av barnen samtidigt som ett mått av valfrihet finns alldenstund alla familjer inte har samma livssituation. I vissa familjer passar det sig bättre att pappan stannar hemma längre, men tyvärr visar erfarenheten att när familjerna väljer själva är det nästan alltid mamman som tar ut den valfria delen. Detta reproducerar de föreställningar många människor har om att kvinnor har huvudansvaret för barnen medan männen är familjeförsörjare.
Kritikerna mot en tredelad - och i än högre grad mot den tvådelade försäkringen menar att staten inte genom kvotering och tvång skall tvinga familjer att leva sina liv på ett speciellt sätt. För liberaler är det svårt att vifta bort denna typ av resonemang då det är själva kärnan i den liberala ideologin att människor skall få leva sitt liv efter sitt eget behag och efter bästa förmåga. I viss mån bygger dock argumentationen på ett missförstånd. Individen brukar inom liberalismen sättas i det främsta rummet, varför skulle då en ökad individualisering av detta bidragssystem vara ett uttryck för "tvång"? Varför skall kollektivet "familjen" ges just det här bidraget när andra bidrag ges till enskilda individer?
Det måste också påpekas att det inte är någon av naturen given rättighet att få bidrag av staten för att vara hemma med barn. Det står dem som inte gillar de regler som har satts upp fritt att avstå från att ta emot bidraget. Därmed kan de själva välja exakt hur de vill organisera omsorgen av sina barn. Den som är missnöjd med dagens två "pappamånaderna" kan såklart avstå från dem, men får då räkna med att pengarna fryser inne. Samma sak skulle gälla med det tredelade system vi förespråkar.

"staten använder ekonomiska styrmedel för att främja ett mer jämställt omhändertagande av barnen

Mer läsning

Annons