Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den islamistiska terrorn måste upphöra

/

Under tisdagen angrep talibanska terrorister en skola i Peshawar i nordvästra Pakistan. Resultatet av terrorattacken blev en mänsklig katastrof av enorma proportioner.

Annons

Motivet till attacken sägs ha varit att utkräva hämnd genom att slå till mot den pakistanska militären på ett kännbart vis. Enligt en talesperson för den talibangrupp som har tagit på sig dådet valdes skolan ut som mål därför att många soldater och officerare hade sina barn där. Och syftet uppnåddes. Över 130 barn och vuxna dödades.

Terrordådet i Peshawar fördöms nu av en hel omvärld. Till och med Afghanistans talibaner har kritiserat barnamordet, men utvecklingen i Pakistan måste ses i en större geopolitisk kontext.

Talibanerna i Afghanistan har på senare tid trappat upp sina attacker mot regeringen i Kabul. Bedömare befarar nu att islamisterna kommer att kunna utmana på allvar när den USA-ledda Isaf-styrkan dras tillbaka vid årsskiftet. Beslutet att kalla hem den internationella säkerhetsstyrkan bör därför inte ses som oåterkalleligt.

Som så ofta i konflikter med längre historiska rötter och svårbedömda utsikter till ljusning är det lätt att bli för snabb och tvärsäker i sina uttalanden. Även med en internationell militär närvaro i området riskerar våldsspiralen att snurra vidare.

Men vare sig uppgivenhet inför sakernas tillstånd eller ideologiskt betingad antiamerikanism får leda till att islamistisk terror försvaras eller banaliseras. De politiska krafter som med terrorn som redskap vill skapa kvinnoförtryckande teokratier måste bekämpas och isoleras.

En konsekvent hållning till terrororganisationer kan tyckas självklar för alla att inta, men dessvärre är så inte alltid fallet. För en månad sedan mördades fyra israeler kallblodigt i en synagoga i västra Jerusalem, och PFLP tog på sig skulden. Vid det tillfället påmindes Sverige om hur Ung Vänster, under den dåvarande ordföranden Ali Esbatis ledning, år 2002 donerade pengar till samma terrororganisation.

Donationen skedde som en protest mot att EU hade haft mage att klassa PFLP som terrorister. Vad vänsterungdomarnas slantar sedan användes till förtäljer inte historien, men förmodligen köptes det inte fredsduvor för pengarna.

Möjligen håller nu ett liknande misstag på att begås i större skala. EU-tribunalen har nämligen beslutat att upphäva terrorstämpeln på Hamas i väntan på en ny prövning i högre instans. Att de nya bevis som nu samlas in skulle leda till att EU slutar att se Hamas som terrorister förefaller inte troligt. Ett sådant beslut skulle skicka en mycket märklig signal till terrorns offer världen över.

Mer läsning

Annons