Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den sargade plantskolan

Annons
SSU:s avgående ordförande Ardalan Shekarabi försökte på DN-debatt i går att göra ett sista avtryck som ordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund. Shekarabi kommer dock knappast att gå till historien för sitt sista minuten-krav på flyktingamnesti; han kommer alltid att vara känd som SSU-ordföranden under vars mandatperiod myglet inom förbundet avslöjades. För myglats har det gjort. Bidragsfusk, uppblåsta medlemsregister, kontokortsskandaler SSU-såpan har innehållit det mesta.

När nu det nedbantade förbundet, var tredje \"medlem\" har strukits ur registret, samlas i Linköping för att hålla kongress märks det, föga överraskande, att självförtroendet hos de unga socialdemokraterna är stukat. Förbundsföreträdare pratar hellre om \"unga socialdemokrater\" än SSU. Officiellt för att förbundet under det närmaste året ska kampanja med s-studenterna. Elaka tungor säger dock att namnbytet är ett sätt att försöka komma undan den fuskstämpel som SSU fått.

För att få en nystart har förbundets två stridande falanger faktiskt lyckats enas om en ordförandekandidat. 29-åriga Anna Sjödin från Umeå kommer att väljas enhälligt, men förhoppningarna om att hon ska kunna ena förbundet är inte särskilt stora. Enligt personer inom SSU väljs Sjödin till ordförande eftersom hon aldrig tagit några riktiga strider och därmed inte skaffat sig några motståndare, men några direkta anhängare har hon tydligen inte heller. Det bådar inte gott inför framtiden, då Sjödin kommer att basa över ett förbund där många sprickor behöver tätas.

I en intervju i SSU:s tidning Frihet säger Sjödin att SSU \"ska vara en blåslampa i arslet på partiet\". Det är så de flesta politiska ungdomsförbund motiverar sin existens och de tar sina uppgifter som ideologiska vakthundar på allvar. Problemet är att SSU de senaste åren varit alltför mycket plantskola till SAP och alltför lite politiskt ungdomsförbund. De statliga bidrag som SSU har fått har använts till att skola in unga karriärister i den socialdemokratiska partiapparaten och den (s)-märkta statsförvaltningen; från topposter i SSU har karriären gått vidare till uppdrag på departement och myndigheter, riksdagsplatser och statsrådsportföljer. Problemet är att SSU uppenbarligen slussat vidare personer som i förbundet fått lära sig ett smutsigt politiskt spel där inga medel verkar vara otillåtna i kampen om makten.

Frågan är om Anna Sjödin, som själv är en produkt av dagens SSU, har kraften och viljan att förändra organisationen? Om inte ser framtiden dyster ut för det en gång så stora politiska ungdomsförbundet.

\"SSU-såpan har innehållit det mesta\"

Mer läsning

Annons