Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som är satt i skuld får förhandla

/
  • Den store valsegraren Alexis Tsipras från vänserpartiet Syriza har en svår uppgift framför sig. Men segern är hoppfull.

Annons

Storsegern för det grekiska vänsterpartiet Syriza bör glädja de flesta med hjärtat till vänster, även om det sätter press på hela Europa. Oron är stor på många håll. Euron föll drastiskt i går förmiddag. Från både den europeiska centralbanken och den tyska högern kom beska besked. Omförhandlingar är inte aktuella. För Grekland gäller bara att följa ingångna överenskommelser, sas det. Den som är satt i skuld, och det är Grekland, är inte fri. Å andra sidan är vare sig EU eller euroländerna opåverkade av den grekiska krisen. Om Grekland lämnar euron, eller än värre ställer in betalningarna, har långivarna inte mycket att hoppas på. Slutsatsen är att den som är satt i skuld kommer att få förhandla. Hur det går är svårare att säga.

Från främst tyskt håll – det härmas av svensk borgerlighet – talas vitt och brett om lata greker som lurat sig in i euron. Det talas mindre om hur franska och tyska banker bidragit till lånebubblan utan någon vilja att i krisen ta ansvar för sina försyndelser. I stället har bördan lagts på fattiga greker som fått se det sociala skyddsnätet inklusive pensionerna raseras i krishanteringens spår. Det är inte de som stått bakom lånefesten som fått betala.

I Grekland får det största partiet en bonus på 50 mandat för att stärka regeringsmakten. 36 procent resulterade därför i att Syriza var bara två mandat från egen majoritet. Det kan visa sig vara lyckligt för både Syriza och Grekland. Partiet står för omfattande vallöften och behöver visa pragmatism. Det krävs uppenbarligen kompromisser när Syriza nu ska samarbeta med högerpartiet Oberoende greker, som också motsätter sig överenskommelserna med den så kallade trojkan bestående av EU-kommissionen, ECB och IMF. Den omförhandlade skulden ska räcka till mycket. Men man lovar också skattehöjningar för välbeställda och effektivare skatteindrivning. Då måste skattepengarna användas till något vettigt.

I den grekiska tidningen Ekathimerinis engelska utgåva läser jag att man hoppas att den karismatiske partiledaren Alexis Tsipras ska bli en ny Lula.

Lula är den brasilianske arbetarledare som 2002 tog över makten med ett reformistiskt kompromissvilligt budskap som gett stora vinster för de fattiga samtidigt som man sluppit den väldiga konfrontation vi ser i exempelvis Venezuela.

För EU:s del borde slutsatsen av den europeiska krisen vara att samtidig åtstramning över hela EU försvagar ekonomin i stället för att stärka den. Låt oss hoppas att den grekiska protesten kan bana väg för en ny ekonomisk politik i hela EU. Börja med att förhandla med Grekland.

Mer läsning

Annons