Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den största utmaningen

/

Annons
Gårdagens ledare i kollegan Dagbladet (s) var bitvis ovanligt insiktsfull. Här konstaterades det att det som rör sig i människors huvuden inte är arbeten som \"skapades\" för fem eller tio år sedan. Det är tvärt om den för dagen rådande arbetslösheten som bekymrar.
\"Därför har Göran Persson rätt när han talar om arbetslösheten som de kommande årens stora utmaning\" hette det.
Vi håller delvis med oavsett vilken regering väljarna ger sitt mandat nästa år är arbetslösheten en av de viktigare frågorna. Men låt oss göra begreppet än större. Arbetslöshet innefattar i dag några hundratusen svenskar, menar man att människor i olika arbetsmarknadsprogram också saknar ett riktigt jobb får vi plussa på den första siffran med kanske 120 000 personer.
Tar vi fräckt nog och lägger till alla förtidspensionärer, långtidssjukskrivna etcetera, ja alla människor som faktiskt inte kunde eller hade ett jobb att gå till i går, så handlar det om fler än en miljon medborgare som står ute i kylan utanför den vanliga arbetsmarknaden, ja då blir utmaningen ännu större.
Så frågan blir: vad vill regeringen göra konkret, annat än att ge oss halvdana jobbsatsningar (i bästa fall) eller budskapet att arbetslösheten skall preeeessas tillbaka (i värsta fall)? Hur får vi människor tillbaka från långtidssjukskrivning? Vilka chanser kommer många yngre förtidspensionärer få att bli hjälpta tillbaka till ett yrkesverksamt liv? Vad vill regeringen göra för att det skall kunna skapas fler nya företag, företag och jobb som måste komma om alla dessa arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionärer dessutom skall kunna ha ett arbete att gå till?
Vi är dessvärre övertygade om att den förmågan finns i dagens socialdemokrati. Och möjligheterna blir inte större när det är fråga om en minoritetsregeringen som bärs upp med hjälp av två bräckliga rödgröna stödben. Lägg därtill facit: under mer än tio års maktinnehav har man inte lyckats bemästra de samhällsproblem som rankas som viktigast i det egna partiet.
Vi tror därför att den största utmaningen för denna socialdemokrati handlar om att återvinna sitt förlorade förtroende. Något som i så fall skall ske på mindre än ett år. Oddsen för att det skall ske, ens med aldrig så mycket utportionerat valfläsk, tror vi dock mindre på.

\"En miljon medborgare som står ute i kylan

Mer läsning

Annons