Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den tomma ladans politik

/
  • Finanspolitisk överhettning för sällan något gott med sig.

När finansminister Magdalena Andersson (S) säger att Alliansen lämnade en tom lada efter sig brukar hon darra lite på rösten.

Annons

Således borde den senaste rapporten från LO göra henne likblek. I "Totalrenovering av Sverige", som presenterades på måndagen, nöjer sig LO:s före detta chefsekonom P-O Edin inte med att länsa ladan på innehåll. Han tar även med sig både väggar och tak när han går.

Hur ska man annars beskriva förslaget att den offentliga sektorn, under de kommande 20 åren, ska planera för ett årligt underskott på 3 procent av bruttonationalprodukten? Detta efter en valrörelse där överskottsmålet på 1 procent beskrevs som själva grunden i svensk politik.

Därmed inte sagt att det är fel att ifrågasätta överskottsmålet. Men det är en sak att ersätta överskottsmålet med ett balansmål, vilket regeringen öppnade upp för när den gav Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera konsekvenserna av att ändra målsättningen från överskott till balans. Det är något helt annat att köra statsfinanserna med underskott i flera decennier.

När det finanspolitiska ramverket infördes i slutet av 1990-talet hade vi hög statsskuld, dåligt internationellt anseende och en illa fungerande budgetprocess. I dag är statsskulden låg, anseendet högt och statsfinanserna i världsklass.

Det gynnsamma läget betyder dock inte att vi kan slappna av och lova guld och gröna skogar åt allt och alla. Såväl omvärldens förtroende som ordning och reda i finanserna är färskvaror som behöver värnas och underhållas.

Därför är det tur att måndagens förslag, i alla fall än så länge, inte är LO:s officiella linje. Det utgör endast en delrapport i LO-projektet "Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik", som ska resultera i en slutrapport till nästa års kongress.

För tvärtemot vad Edin hävdar så skulle en överhettning av finanspolitiken knappast leda till att Sveriges arbetslöshet parkerar under 4 procent. Sannolikt är förre finansministern Anders Borg, som medverkade under rapportlanseringen, närmare sanningen när han spår att arbetslösheten snarare skulle bli högre än i dag. Inte på grund av satsningarna i sig, utan för att den som inte sparar i ladan när tiderna är goda, inte kan föra en expansiv finanspolitik när det är tufft. Då riskerar arbetslösheten att skjuta i höjden så fort det blir lågkonjunktur.

Slutsatsen är att regeringen absolut inte bör ersätta överskottsmålet med ett underskottsmål, utan stanna vid en budget i balans, där man endast periodvis lånar till investeringar. Därför är det bara att hoppas att Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven tar LO-utredaren Agneta Berge på orden, när hon kallar Edins rapport för en syreinjektion i den finanspolitiska debatten.

För en lada som plötsligt utsätts för massiv syrgas och finanspolitisk överhettning töms inte bara på innehåll. Den exploderar och brinner ner.

Mer läsning

Annons