Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den tunna linjen

Annons
Vladimir Putin har aldrig varit någon som i onödan slösat ett leende på omgivningen. Men sällan har man sett honom så ansträngd och med ett så tillkämpat lugn, som vid den gemensamma presskonferensen med George W Bush i Bratislava i Slovakien förra veckan. Det är lätt att förklara varför.

Bush hade inte direkt krattat manegen för en repris av det slags mys-pys som de två ledarna utstrålat vid tidigare toppmöten. Redan under första dagen av sitt Europabesök sände den amerikanske presidenten en tydlig signal till Moskva om att USA:s förväntningar på Ryssland inte stannar vid marknadsekonomi och insatser i kampen mot terrorism, utan också omfattar demokrati och rättssäkerhet för de ryska medborgarna. Det är en välkommen kursändring av USA.

Det har alltid glappat när George W Bush talat om att sprida frihet och demokrati. Och det är ibland svårt att skilja brutaliteten och förtrycket i de länder Washington kallar totalitära terrornästen, från det som sker i allierade länder i Mellanöstern eller i en del gamla Sovjetrepubliker. Att Vita Huset nu är beredd att försämra relationerna till ett sådant strategiskt viktigt land som Ryssland, visar att man inte längre anser sig ha råd att på samma slentrianmässiga sätt överse med det demokratiska underskottet hos allierade. Det handlar om trovärdighet.

Vänskap är svårt att definiera i livet; det kan betyda djup kamratskap, gemensamma intressen, ständigt umgänge. Gränslinjen mellan vänskap och fiendskap i den internationella politiken kan ibland vara så tunn att man nästan inte märker när den passeras. När Bush och Putin skakade hand i Bratislava var det som vänner som fortfarande står ut med varandra för ett leende in i kameran och en presskonferens med lite frostig stämning, inte mer. Rysslands besked på söndagen att man, mot USA:s uttryckliga vilja och bara ett par dagar efter toppmötet, kommit överens med Iran om leverans av kärnbränsle är en inte särskilt subtil markering av självständighet gentemot Washington.
Alla som följt Putin under de senaste åren, sade Bush i Bratislava med en gest åt Putin, "vet att när den här mannen säger något så menar han det". Det var inte nödvändigtvis avsett som beröm.

Mer läsning

Annons