Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är en skam för Europa

/

Annons

Vår fredliga zon i Europa växer allt mer. På Balkan skedde folkmord så sent som på 1990-talet men länderna där går allt mer i demokratisk riktning och vill, liksom Kroatien, bli medlemmar av EU. EU:s roll som konfliktlösare är ett ständigt pågående projekt som står som garant för fred, frihet och global utveckling. Vår kontinent har plågats av krig i alla tider men lyckats få ett annat Europa att växa fram där den grundläggande filosofin har varit att lägga det förgångna bakom sig och jobba framåt, tillsammans för välstånd och fred.

Kanske skulle man tro att länder med en sådan historia inte skulle sätta upp murar mot andra människor, från andra kontinenter som plågas av krig, men ändå är det vad som sker.

60 000 människor har dödats i Syrienkriget. Sju miljoner är på flykt inom landet. Tre miljoner befinner sig i grannländerna. En del av dem betalar stora pengar för att ta sig över till Europa genom att sätta sig på en båt som går över Medelhavet. Risken för att drunkna uppskattas vara 16-17 procent. Det är ändå odds som låter okej för den som bor där det är krig och hundraprocentig sannolikhet att dina barn berövas en framtid.

Av EU:s 28 medlemsländer är det bara 15 som tar emot kvotflyktingar över huvud taget. En handfull medlemsländer, däribland Sverige, tar emot 80 procent av flyktingarna som tar sig till EU. Många andra länder ägnar i stället tid och resurser åt att bygga murar och se till att ingen tar sig in.

Några enkla lösningar finns inte. Men döden på Medelhavet skulle förstås kunna minska genom fler legala vägar att söka asyl. Svårigheten att ta sig in i Europa har skapat en marknad för människosmugglare. Genom att EU får fler länder att ta emot kvotflyktingar skulle fler flyktingar kunna ta sig till tryggheten i Europa rakt från flyktinglägren.

EU har en förunderlig förmåga att komma överens och att skapa gemensamma regler för allehanda frågor men inte när det kommer till denna grundläggande humanitära fråga.

Att enskilda medlemsländer duckar från sitt ansvar att upprätthålla en anständig flyktingpolitik är skamligt. Att EU tillåter dem att göra det likaså.

Det är lätt att känna frustration över detta faktum då det är svårt att se det på annat sätt än att det är på EU-nivå som detta kan lösas. Och det samtidigt som den pågående katastrofen på Medelhavet inte är på väg att bli utan redan är EU:s största misslyckande.

Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga brukar gärna prata om att anpassa svenskt flyktingmottagande till en nivå som andra EU-länder har.

Den pågående humanitära katastrofen på Medelhavet är konsekvensen av en sådan politik.

Det är ingenting vi i Sverige ska ta efter.

Mer läsning

Annons