Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ideologin, dumbom

Annons
Nu ska jag skriva något som man kanske inte bör skriva på en tidningssida i Sverige. Är ni med? Trumvirvel, tack. Okej, här kommer det: George W Bush är inte så korkad. För dem som inte slutar läsa redan nu ska jag förklara varför.

Att George W Bush är illa omtyckt i Sverige är en underdrift. Det verkar som om vi svenskar verkligen älskar att hata USA:s president. Det är ingen svårighet att plocka fram hundratals artiklar från svenska dagstidningar där Bush framställs som en idiot. Att dra ihop ett mindre demonstrationståg med folk som skanderar \"Bush saknar hjärna\" skulle inte heller vara något problem, ge mig bara en dag eller två.

Jag är inte Bush den yngres störste fan och jag kan räkna upp en massa saker jag ogillar med hans politik. Men jag ogillar också skarpt hur Bush och hans administration porträtteras i svenska medier. När Bush nominerade John Roberts till en plats i Högsta domstolen basunerade svenska medier ut att \"Bush väljer fanatisk abortmotståndare till HD\". Okej, med tanke på att Roberts är katolik och republikan är han troligen abortmotståndare. Men fanatisk? Knappast. Det finns nog en hel del saker Roberts tycker är viktigare än att försöka ändra abortlagstiftningen. Problemet är dock att domare Roberts är konservativ och amerikanska konservativa politiker eller domare klassas i Sverige enbart som fanatiska abortmotståndare. Att de sedan har andra frågor högre upp på dagordningen, och i vissa fall inte är abortmotståndare, är en annan femma.

Visst, Bush är kanske inte den mest vässade pennan i pennskrinet, men någon dumbom är han inte. Han omger sig med smarta rådgivare, är en mästare på det politiska spelet och har besegrat slipade politiker som Al Gore och John Kerry. Ska vi då använda oss av det klassiska \"alla som röstade på Bush i senaste valet är dumma i huvudet\"? Alla 62 miljoner? De är nog i genomsnitt ungefär lika smarta som medelsvensson. De flesta har däremot en annan politisk färg än medelsvensson. Det verkar dock inte vara så intressant att diskutera ideologi och politiska ståndpunkter här i Sverige; det är roligare att häva ur sig påståenden om intellekt och IQ.

Personer som intalar sig att alla personer som har en annan ideologisk uppfattning är korkade lurar sig själva. Det är lite mellanstadiediskussion över det hela: \"Jaså, tycker du så? Jaha, men du är ju dum i huvudet ju!\" Den sortens argumentationsteknik är sällan särskilt lyckad. Rätt vad det är sitter personen som avfärdades som korkad i något beslutande organ, eftersom ingen ville ta debatten med honom. Han var ju bara en korkad kille...

Så innan ni avfärdar politiker som mindre vetande ta reda på vad de faktiskt står för. Bill Clinton använde sig av mottot \"det är ekonomin, dumbom\" för att påminna sig om vad som var viktigt i en valkampanj. När det gäller USA-rapporteringen borde uttrycket ändras till \"det är ideologin, dumbom\". Och dumbommen är inte nödvändigtvis Förenta staternas president.

Mer läsning

Annons