Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte läge att åka till Kreml med en påse bullar

/
  • STOCKHOLM 20141114   Försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och ÖB Sverker Göranson meddelade vid en presskonferens att Försvarsmakten är säkra på att svenska vatten kränkts av minst en ubåt.

Annons

Minst en "mindre ubåt" har kränkt svenskt vatten och befunnit sig i Stockholms skärgård, detta meddelade försvarsmakten på fredagen. Överbefälhavaren Sverker Göransson utesluter "alla alternativa förklaringar", så kom nu inte dragandes med skämt om minkar och dylikt. Försvarsmakten pekade inte ut vilken nationalitet ubåten hade, detta då man inte lyckats tvinga upp farkosten trots en tämligen omfattande insats tidigare i höstas. Det råder dock ingen som helst tvekan om vilken den enda staten i Östersjöområdet som både kan tänkas ha intresse och kapacitet nog för att genomföra en dylik operation är. Vi talar naturligtvis om den ryska björnen.

Undervattenskränkningarna ligger också helt i linje med hur Ryssland agerar i luften. Ryska plan kränker sina grannländers luftrum, övar attacker mot mål i grannländerna samt agerar allmänt provocerande och högst arrogant.

Ryssland och landets nye tsar, Vladimir Putin, tycks de senaste åren i praktiken ha slutat bry sig om vad omvärlden tycker och tänker. I stället agerar landets politiska ledning helt efter logiken att ryska intressen är överordnade allt annat.

Det innebär till exempel att Ryssland inte drar sig för att anfalla östra Ukraina och helt oförblommat ljuga om det när omvärlden ställer frågor.

Det innebär att Ryssland med militära medel annekterar Krim när Putin bestämmer sig för att han behöver halvön.

Det betyder att Ryssland inte drar sig för att komma med hot och påtryckningar mot alla grannländer som har betydande ryska minoriteter som medborgare.

Det här är ett agerande som med rätta oroar många svenskar och, naturligtvis, än fler medborgare i de länder som tidigare var delrepubliker i Sovjetunionen eller som var Moskvas lydstater.

Alla oroas dock inte. Till exempel har min kollega på Dagbladet (S), Svante Säwén, de senaste månaderna drivit kampanj för att förklara och försvara Rysslands agerande. Närmast dagligen kan vi läsa nya utrikespolitiska analyser av Säwén, de är i huvudsak olika varianter på temat att det är väst som provocerar Ryssland och dess ledare Vladimir Putin, och att vi som är kritiska till Rysslands agerande är rysshatare.

Nu är Säwén förvisso sedan lång tid tillbaka en av Rysslands mest lydiga apologeter. I en famös ledare efter det ryska presidentvalet 2011 skrev Säwén om rapporterna om ett omfattande valfusk att "Även denna gång förefaller fusket hålla sig inom det rimligas gräns". Finns det ens ett rimligt valfusk? Är inte varje form av fusk i ett val per definition helt orimligt? Det är i alla fall denna tidnings bestämda ståndpunkt.

Säwén drar sig inte ens för att försöka rentvå de gamla kommuniststaterna. I en ledare den 10 oktober i år försökte han till exempel hyfsa bilden av Sovjetunionen och menade att dagens beskrivning av Sovjet är "endimensionell". Han lyfter i artikeln fram Sovjets förvisso betydande insatser för att besegra Nazityskland under andra världskriget; lämpligt nog nämner Säwén emellertid inte att Sovjet till en början var allierad med Tyskland och att de två delade upp östra Europa, däribland Polen och de baltiska staterna, mellan sig. Inte heller nämns att den sovjetiska säkerhetstjänsten inte låg den tyska långt efter vad det gällde att leta upp och mörda oliktänkande.

I en artikel publicerad förra veckan, dagen före 25-årsminnet av Berlinmurens fall, så konstaterar Säwén att "med facit i hand var det nog ändå bäst som skedde". Nog? För de flesta människor som strävar efter demokrati och mänskliga rättigheter kan det inte råda någon som helst tvekan därom. I samma text skriver Säwén för övrigt även om att "bli av med diktaturen utan att behöva rasera de sociala landvinningar som fanns på diktaturens pluskonto."

Säwén brukar också genomgående kalla Rysslands aggression i östra Ukraina för "inbördeskrig". Häromdagen gick han till och med så långt att han argumenterade för att en rysk invasion av Donbassregionen hade varit att föredra. Säwén skriver: "En regelrätt rysk invasion hade sparat många liv."

Ryssland är ett land med en betydande militär kapacitet och som just nu leds det av en person som i det närmaste helt tycks sakna spärrar och som struntar blankt i vad andra länder tycker och tänker. Historien visar oss att dialog och anpassning inte alltid är den bästa vägen när man har att göra med en person som agerar på ett dylikt sätt. Det är därför viktigt att det internationella trycket mot Ryssland hålls uppe och att vi i Sverige stärker vår förmåga att själva försvara vår territoriella integritet.

Det är inte läge att åka till Kreml med en påse bullar och snacka om "peace in our time", för att låna ett av historiens mest olyckliga bevingade uttryck.

Mer läsning

Annons