Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns hopp för Norrland

/

Läget i den norrländska ekonomin förbättras. Norrlandsfondens färska konjunkturprognos, Norrlandsbarometern (1/2015), visar att näringslivet står starkt i samtliga Norrlandslän.

Annons

Den så kallade konfidensindikatorn, som är en sammanvägning av utvalda nyckeltal, ligger nu i nivå med riket. Den bransch som uppvisar mest positiva tecken är handeln, men det norrländska styrkebeskedet förklaras främst av naturresurserna.

I Västernorrlands län har skillnaderna mellan olika branscher ökat. Tillverkningsindustrin, som tidigare har legat i topp, är nu den bransch som uppvisar det svagaste läget. Förväntningarna på produktionsvolymerna har sänkts markant, vilket gör framtidsutsikterna mer negativa.

Det finns dock även ljusglimtar. Byggindustrin i länet har lyckats göra en klar uppryckning. Även tjänstesektorn uppvisar en förstärkning.

Hur näringslivet i länet kommer att påverkas av minusräntan, och av en rödgrön politik som ännu inte har kunnat förverkligas, återstår att se. Helt klart är dock att Norrlandsfondens sammanställning nyanserar bilden av utvecklingen i norr.

Visst finns det möjligheter bortom basnäringarna. Möjligheter som norrländska företag och politiker nu måste ta tillvara. Tanken att viljan till tillväxt och ett gott företagsklimat skulle vara futtig eller patetisk i ljuset av större strukturella utmaningar, är inte bara feltänkt. Den är direkt skadlig.

Något som Norrlandsfondens VD, Lars-Olov Söderström, understryker i sin kommentar till barometern är att beroendet av naturresurserna skapar sårbarhet. Enligt Söderström vittnar detta om vikten av att diversifiera näringslivet.

En mer politisk slutsats kan vara att kommunerna måste sträva efter gynnsamma förutsättningar för näringslivet i stort. Det duger helt enkelt inte att sitta och hoppas att den stora etableringen ska komma.

Mer läsning

Annons