Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns viktigare frågor

/

Annons
Tidigare i veckan beslutade regeringen att Centrala studiestödsnämnden (CSN) ska förbättra sin service, särskilt per telefon. Att CSN:s telefonservice är under all kritik är ingen nyhet för Sveriges studenter; alla som finansierar, eller har finansierat, sina studier med lån och bidrag har med största sannolikhet någon gång fastnat i en till synes ändlös telefonkö. Regeringens uppmaning åt CSN att förbättra sin service kan förhoppningsvis bidra till att den byråkrati som präglar myndighetens arbete minskar.

Som vanligt ägnar sig dock regeringen hellre åt att försöka lindra symptomen än att kurera sjukdomen. Lena Hallengren, minister för vuxnas lärande, försöker visa handlingskraft då hon tar CSN i örat, men hon och hennes regeringskamrater sätter fokus på fel saker. Telefonköer och onödig byråkrati må vara tidskrävande och irritationsskapande, men det är ingenting jämfört med känslan som många studenter upplever när de märker att pengarna inte räcker. Olika undersökningar presenterar olika siffror, men de flesta kommer fram till att studenter sällan har mer än en hundralapp kvar i plånboken när alla nödvändiga utgifter är betalda. Samtidigt försvåras möjligheterna för de studenter som vill arbeta vid sidan av studierna, då det finns ett inkomsttak för låntagare hos CSN. För att inte passera gränsen för vad som är tillåtet att tjäna väljer många studenter att tacka nej till jobb alternativt att ta svartjobb. Det förra alternativet försämrar chanserna för studenter att skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet och skapa goda nätverk, det senare är helt enkelt olagligt. Att i en tid med en rekordhög arbetslöshet bland akademiker hålla fast vid ett system som missgynnar dem som vill skapa bättre förutsättningar för sig själva på arbetsmarknaden känns märkligt.

Vår regering vill se att fler gå vidare till högre studier. Dagens studiemedelssystem uppmuntrar dock knappast till detta. Att få studenter att studera även på sommaren, för att snabbare få dem att ta examen och komma ut på arbetsmarknaden, blir också svårare med dagens system. I dag måste studenter arbeta under sommarmånaderna för att dels klara försörjningen, dels försöka spara ihop pengar att dryga ut höstens och vårens studiemedel med. Förbättrad service hos CSN är bra, ett förändrat studiemedelssystem är viktigare.

"CSN:s telefonservice är under all kritik"

Bildtext: Det finns viktigare saker att göra än att förkorta CSN:s telefonköer.

Mer läsning

Annons