Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att byta blöjor i riksdagen också

/

Få saker förändrar människor – och livet – så mycket som att bli förälder.

Annons

Det är kanske svårt att förstå den villkorslösa kärlek som de flesta föräldrar känner till sina barn om man själv inte har upplevt den.

För snart två år sedan blev jag pappa för första gången och i fjol tillbringade jag sju månader hemma med min dotter. Jag kan ärligt säga att det har förändrat mig i grunden. Det låter kanske lite sentimentalt och högtravande, men vad som är viktigt i livet blir väldigt tydligt när man blir förälder med ansvar för ett litet liv.

Jag läser rätt mycket memoarer och biografier – dels för att jag måste i mitt jobb, dels för att jag tycker det är roligt – hittills har jag aldrig stött på en person som skriver att de ångrar att de tillbringade för mycket tid med sina barn när de var små. Det omvända är däremot rätt vanligt och då nästan uteslutande bland män som har låtit karriären gå före familjelivet.

I veckan meddelade Centerledaren Annie Lööf att hon ska bli mamma. Sedan tidigare vet vi att Kristdemokraternas tillträdande partiledare Ebba Busch Thor är gravid och även att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och hans fru väntar sitt andra barn.

Hur olika män och kvinnor behandlas i samhället brukar bli tydligt så fort barn kommer in i bilden. Jag gissar att Gustav Fridolin inte särskilt ofta får frågan hur han ska kunna kombinera livet som språkrör med att ha en liten bebis att ta hand om, medan frågan dyker upp med jämna mellanrum när Ebba Busch Thors stundande partiledarskap ska diskuteras.

Om jag får gissa så lär även Annie Lööf få frågan den närmaste tiden. Detta trots att bland andra den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) har visat att det visst går att vara toppolitiker och nybliven mamma. Om det är så man vill ha det. Vidare kan såväl Carl Bildt som Tony Blair fungera som exempel på att det alldeles uppenbart går att ha nyfödda barn hemma samtidigt som man leder en regering.

På sin blogg kommenterade Birgitta Ohlson kritiken mot att hon utsågs till minister i samma veva som hon skulle bli mamma med en dräpande kommentar:

– Jag är gift med en modern man och inte med en dinosaurie.

Vill man amma, byta blöjor eller vagga en bebis till sömns på sin axel så går det förstås att göra på Regeringskansliet, i riksdagens lokaler eller på ett partikansli likväl som hemma, annars kan män också vara hemma med nyfödda och mata med urpumpad bröstmjölk eller ersättning. Det är den egna viljan som avgör mer än fysiska begränsningar. Samtidigt ska kvinnor inte känna något tvång att de ska arbeta som nyblivna mammor. Känns det bättre att vara föräldraledig på heltid så är det helt rimligt.

Annie Lööf meddelade att hon tänkte vara föräldraledig från uppdraget som riksdagsledamot, men fortfarande fullgöra vissa av sina sysslor som partiledare, som att hålla jultal och delta på partiets kommundagar. Det viktiga är att göra det som känns bra för den egna familjen; oavsett om det innebär föräldraledighet på heltid eller om man kombinerar föräldraledighet med arbete.

Mer läsning

Annons