Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hjälper visst att ge pengar till tiggare

/
  • Det finns både vittnesmål och forskning som visar att det gör nytta att ge pengar till tiggare.

"De pengar som svenska folket vill avvara gör bäst nytta hos dessa organisationer." Så skriver Åsa Regnér (S) statsråd och samordnare i frågan om tiggeriet, och Martin Valfridsson som är utsedd till nationell samordnare för utsatta EU-medborgare i DN Debatt på fredagen.

Annons

De syftar på de organisationer som hjälper romer i deras hemländer, och det är tydligt att Regnér och Valfridsson vill slippa tiggare i Sverige och därför uppmanar generösa svenskar att ge till hjälporganisationer i stället för direkt till de tiggande.

Problemet är att deras argumentation inte är hållbar.

Det finns ingenting som säger att pengar till hjälporganisationer gör större nytta för den enskilde än de pengar som tiggs ihop på våra gator.

Tvärtom har det visat sig att tiggeriet gör stor skillnad för dem som tigger och deras familjer som är kvar i hemlandet. Många av dem som tiggt har lyckats höja sin levnadsstandard markant på relativt kort tid.

Det finns ingen motsättning mellan att arbeta för att Rumänien och Bulgarien ska ta ansvar för sina fattigaste, att ge pengar till hjälporganisationer och utvecklingsprojekt på plats, och att samtidigt ge akut hjälp. De som kommer hit har tröttnat på att vänta på bättre tider och tar därför saken i egna händer och reser norrut för att tigga ihop till brödfödan. Låt dem fortsätta göra det!

Det finns forskning som visar att det hjälper att ge pengar direkt till tiggare. Detta känner både Valfridsson och Regnér till.

Därför bör de tala klarspråk och vara ärliga med sina avsikter. Att uppmana folket att sluta lägga pengar i tiggarnas muggar för att i stället ge till organisationer syftar endast till att få bort tiggarna från våra gator. Så säg det då.

Det är sorgligt att Valfridssons utredning tagit den här riktningen, eftersom regeringen härmed skickar tydliga signaler om att tiggarna inte är välkomna, och därmed också riskerar att underblåsa det hat som redan är utbrett mot dessa människor.

Läs också:

Tiggarna är här för att stanna

Jag är så trött på tiggeridebatten

Mer läsning

Annons