Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det satt långt inne

Annons
I går hände något som är ganska ovanligt inom lokalpolitiken. Kommunens vänstermajoritet valde att backa från sitt förslag om att beslutet om Nedansjö skolas nedläggning skall tas av Barn- och utbildningsnämnden istället för av kommunfullmäktige. Ärendet som på torrt kommunalbyråkratspråk kallades för \"lokalförsörjningsplanen\" blev i gårdagens fullmäktigemöte alltså en framgång för den linje som den här ledarsidan, oppositionspartierna och kanske framförallt Nedansjöborna hoppades på. Nämligen att beslutet om den nämnda skolan efter en fortsatt utredning tillsammans med de andra skolorna som utreds skall upp till beslut i fullmäktige.
Detta är en framgång för den kommunala demokratin, och det visar även på vikten av en aktiv oppositionspolitik. Det hedrar vänstermajoriteten i Sundsvalls fullmäktige att de kan ändra sig i en fråga av denna art, som faktiskt berör många människor i deras vardag. Men det satt långt inne. Så sent som när fullmäktigemötet började var det fortfarande ovisst om oppositionen kunde samla tillräckligt med stöd för sitt förslag om fortsatt utredning. Men när kommunalrådet Ewa Back som förste talare tog till orda så drog Nedansjöborna och dess supportrar en lättnadens suck. Socialdemokraterna och Back bytte fot i frågan, och valde att ändra sitt förslag till att föreslå fortsatt beredning av frågan. Ett förslag som samtliga partier i fullmäktige biföll.
ST:s ledarsida har tidigare skrivit om Nedansjö skola och om nödvändigheten av att nyttja försiktighetsprincipen. För har vi väl avvecklat den så är det sedan ytterst svårt att få den återöppnad ifall det behovet skulle uppstå. Viktigt att påpeka är dock att detta inte betyder att skolan i Nedansjö är räddad för all framtid. Det kan mycket väl tänka sig att en utredning av frågan visar att det faktiskt inte finns underlag för fortsatt drift. Men det viktiga är att det beslutet kan tas efter en öppendebatt i kommunens högsta beslutande organ, fullmäktige.
Vi hoppas att detta är ett trendbrott i kommunpolitiken. Att majoriteten faktiskt kan tillåta sig att tänka om när deras förslag stöter på kraftfull opposition från både politiker och medborgare. Men man kan inte vara helt säker, som Hans Brynielsson (kd) sade i talarstolen:
Ibland hittar ju även en blind höna ett korn.

\"en framgång för den kommunala demokratin

Mer läsning

Annons