Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vi behöver är långsiktighet

/

Annons

Statsvetaren Leif Lewin kallar i gårdagens SvD det aldrig utlysta extravalet för befängt. På vilka grunder förklarar han inte. I själva verket var det ju Stefan Löfvens hot om nyval som till sist fick de borgerliga till förhandlingsbordet.

Uppenbarligen hade de själva trott att de skulle få ta över utan strid när de med hjälp av nyfascistiska SD fått sin budget för 2015 genom riksdagen.

Annie Lööf beskriver själv i Expressen 4 december hur hon väntat sig att Socialdemokraterna efter förlusten i budgetomröstningen skulle låta de borgerliga ta över med sossarna som stödparti. Lööf är helt verklighetsfrämmande!

Hotet om nyval var därmed på intet sätt befängt. Det var en del i en skicklig förhandling ledd av Stefan Löfven (S), som nu skaffat sig möjlighet att regera mandatperioden ut trots att han saknar majoritet i riksdagen.

Fast, precis som Lewin påpekar i sin understreckare, decemberöverenskommelsen innebär inte att oppositionen ”lägger sig platt”.

Lewin menar att oppositionen nu tagit på sig den klassiska majoritetsparlamentarismens ”ansvarsutkrävande” roll. Den skiljer sig mot den minoritetsparlamentarism som varit praxis i Sverige på grund av att vi till skillnad från i Storbritannien har proportionella val där mandaten fördelas mellan olika partier i stället för majoritetsvalkretsar där en tar allt.

Frågan är nu om de borgerliga förmår att hålla sig från att förhandla – och därmed skaffa sig inflytande – under kommande år.

Sannolikt är att en anledning till att överenskommelsen gjordes i form av ett handslag i stället för i lagtext, är att de sex partierna inte ville underlätta för ett potentiellt starkare SD att styra i minoritet.

Sant är att ”handslaget” också innebär att de rödgröna som helhet och S-MP-regeringen i synnerhet, inte kan behandla de borgerliga hur som helst.

Om regeringen missbrukar sitt mandat kring budgetfrågorna genom att lägga in alla stridsfrågor i budgeten, så finns möjlighet för de borgerliga att slå bakut.

När S-MP-ministrarna på skolans område (DN 5 jan) föreslår diskussioner över blockgränsen för att finna långsiktiga – alltså gemensamma – lösningar till skolans bästa, är det därför mer än ett spel för galleriet.

Decemberöverenskommelsens upplägg stämmer mycket väl med den taktik som varit Löfvens ända sen han tillträdde.

Behovet av blocköverskridande samarbete är inte taktiskt betingat. Det handlar om politikens innehåll, och om att finna lösningar som inte rivs upp efter varje val. Borgerliga blad tycker nu att en rödgrön beskrivning av verkligheten i en inbjudan i form av en debattartikel, hindrar möjligheten till överenskommelser. Det innebär bara att de inte förstår att en förhandling måste börja med att båda parter lägger fram sin syn på verkligheten.

Mer läsning

Annons