Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottning i ny dräkt

Annons
Förvisso saknar det nybildade \"Feministiskt initiativ\" förkortat Fi både ett konkret program och en (formell) ledare. Den enda agenda som redovisats hittills: \"att formulera en stark och tydlig feministisk politik\" under \"det närmaste året\" är i tunnaste laget. Avsaknaden av partiledare spelar dock mindre roll då alla vet att en dam är joker i leken.
Gudrun Schyman talade under gårdagens presskonferens om ett feministiskt gränsöverskridande initiativ mellan olika grupper och generationer knappast unika egenskaper i politiska organisationer. Å andra sidan är luddighet och en ranglig ideologisk plattform inget som tidigare hindrat henne att skapa stora framgångar i opinionen. För visst ligger fokus på den fallna vänsterdrottningen som dragit på sig en ny politisk dräkt och mot snart sagt alla odds gör comeback i rampljuset.
Vi anar gråt och tandagnisslan i vänsterpartiet när Schyman vrider om den dolk hon redan satt i ryggen på de forna kamraterna. Inom socialdemokratin och miljöpartiet är nervositeten i sin tur uppenbar vilket är förståeligt. Det klena försvaret mot \"lede Fi\" s-nätverket Feministas med Marita Ulvskog samt Margareta Winberg som lagledare, är en munsbit för ett feministparti med Gudrun Schyman som dragplåster.
I de borgerliga partiernas partihögkvarter torde partistrategerna i sin tur gnugga händerna av förtjusning. För när \"Feministiskt initiativ\" i går presenterade sin organisation stod det klart att styrelsen som enbart består av kvinnor har en dominerande vänsterprofil. Och ambitionen att nå riksdagen 2006 utgör ett betydande hot mot både vänsterpartiet och miljöpartiet. Tar sig det feministiska initiativet över fyraprocentsspärren, lär det ske i huvudsak på bekostnad av rödgröna sympatisörer från dagens riksdagsmajoritet. Detta kan i sin tur resultera i att vänsterpartiet eller miljöpartiet (eller båda) hamnar under riksdagsspärren och då ligger vägen mot ett maktskifte vidöppen. Det som nu fattas för att göra den politiska spelplanen än mer oförutsägbar är en deklaration från Junilistan om att Lundgren, Wohlin & Co, också satsar på att ta mandat i den svenska riksdagen. Och/eller att \"Vägval vänster\" startar eget.

\"en dam är joker i leken

Mer läsning

Annons