Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumt och harmlöst

Annons
Under den här veckan är det väldigt många politiker, opinionsbildare, journalister och dylikt folk i Visby. I söndags invigdes ju som bekant årets upplaga av politikerveckan i Almedalen med att kristdemokraterna hade sin dag. Göran Hägglund kom med en del politiska nyheter, trots att partiet alldeles nyligen höll riksting i Skövde. Det är främst två av Göran Hägglunds utspel som har uppmärksammats, dels vill han prisreglera bensinen, dels vill han tillåta skolor att införa skoluniformer. Det första förslaget är dumt och det andra är harmlöst.

Vad det gäller bensinpriset så håller vi med Göran Hägglund, Motormännen och i stort sätt alla som inte är miljöpartister om att priset är orimligt högt; mycket tack vare de höga bensinskatterna. Men att göra som Hägglund vill, att låta staten sätta priset på en vara är bara dumt. Självklart skall priset på bensin vara rörligt och justeras efter det utbud och den efterfrågan som finns. Att staten skulle lägga sig och reglera marknadspriset till tio kronor per liter är bara att ytterligare lägga sig i en ekonomi som bäst gynnas av mindre snarare än mer politisk styrning. Om Hägglund vill få ner bensinpriset så bör han istället föreslå en generell sänkning av punktskatterna på bensin, eller varför inte göra så att vi slipper betala moms också på bensinskatten?

Om kristdemokraterna och Göran Hägglund hamnade helt fel i frågan om bensinskatten, så är deras kompromiss om energipolitiken som presenterades i förra veckan desto bättre. Rimligtvis är det någonstans i närheten av kd:s kompromiss som kärnkraftsogillande centerpartister och folkpartister som vill bygga ut användningen kan mötas. De har bara inte insett det själv ännu.

Göran Hägglunds andra förslag, det om skoluniform är som sagt harmlöst. Om det hade varit så att han ville införa en obligatorisk skoluniform i alla skolor så hade det varit läge att säga ifrån, men som förslaget nu är formulerat är det inget att uppröra sig över. Hägglund vill att skolor som i samråd med lärare, föräldrar och elever kommer fram till att skoluniformer bör införas skall också tillåtas att införa dem. Det finns ju faktiskt en del starka argument till förmån för skoluniformer. Till exempel kan barn bli mobbade för att de har \"fel\" kläder, \"fel\" märken, och sådant är verkligen inte acceptabelt. Detta skulle kunna undvikas med klädkoder.

\"föreslå en generell sänkning av punktskatterna på bensin

Mer läsning

Annons