Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrbar rödgrön röra

/
  • Det höga elpriset beror på en högst medveten politik från den rödgröna röran.

Annons
Elmarknaden borde återregleras för att få ner priset på el krävde SCA:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf för någon vecka sedan. Snabbt fick han medhåll av Göran Persson och den del av den socialdemokratiska pressen som alltid vurmat för monopol och motverkat konkurrens. Göran Persson får dock sägas vara den store hycklaren här. Självklart vet Persson att det är medvetna politiska beslut som har drivit upp elpriset detta vill han förståeligt nog inte kännas vid när det är dags för valrörelse. Den rödgröna rörans gröna skatteväxling har blivit en dyrbar affär för hushållen. Framförallt då de allra flesta bara märkt av den del av växlingen som har inneburit högre kostnader få är nog de som känner att motsvarande kompensation kommit genom sänkningar av andra avgifter.
I går visade två ekonomiprofessorer från Umeå universitet på Dagens Nyheters debattsida på att det främst är politiska beslut som ligger bakom de höga priserna. Höjda skatter, införandet av el-certifikat och EU:s handel med utsläppsrätter är det som främst påverkat priset. Enligt uppgifter i debattartikeln har andelen skatt av elpriset stigit från 35 procent 1997 till 40 procent 2005. Därmed har skatten stigit snabbare än elpriset före skatt.
Tanken med straffbeskattandet av el är att få ner den totala elkonsumtionen. Just därför är det ett hycklande av Göran Persson när han låter påskina att han skulle anse att det höga elpriset är ett problem.. Tvärtom är det resultatet av en högst medveten politik från regeringens sida.
Vidare är det också tveksamt om en återreglering av elmarknaden verkligen skulle resultera i särskilt mycket lägre priser. Detta då Sverige i dag inte längre producerar tillräckligt med el för att täcka våra behov. Därmed skulle vi även i fortsättningen bli beroende av marknadspriset på el.
Det är i och för sig glädjande om Göran Persson och hans ministär nu har insett att höga elpriser är ett problem för konsumenter såväl som för den energikrävande industrin. Häromdagen föreslog Lars Leijonborg en elskattesänkning, om statsministern menar allvar med sin oro kanske han kan tänka sig att diskutera en sådan i de nu aktuella budgetförhandlingarna med v och mp. Vi misstänker dock att Perssons prat mest är en läpparnas bekännelse.

Mer läsning

Annons