Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomi och demokrati

Annons
Visst är det kul med oliktänkande. Men i sin iver att bryta invanda mönster och tankar bör man inte fara med osanning. Det är en reflexion vi gör efter att ha läst ungkommunisten Peter Tjernbergs debattartikel i gårdagens ST. Demokrati och marknadsekonomi kan aldrig hänga samman menar Tjernberg. Men det är inte bara så att de kan hänga samman, marknadsekonomi är till och med en förutsättning för demokrati. Inget samhälle kan kalla sig demokratiskt utan att erkänna den privata äganderätten.
Ofta när kapitalismens förtjänster skall lyftas fram så är det dess effektivitet som lovprisas. Och visst, det är ju ett obestridligt faktum att kapitalismen är ett mer effektivt system än en politikerstyrd planekonomi, men det är inte kapitalismens främsta förtjänst. Istället är det just det faktum att kapitalismen är det enda moraliskt försvarbara ekonomiska system som världen känner till.
Kapitalismen är ett livsbejakande ekonomiskt system som låter människor förverkliga sina idéer och drömmar, att ersätta detta med ett system där staten skall äga alla företag och ha ensamrätt på att starta nya vore att driva det fria samhället i fördärvet.

Mer läsning

Annons