Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiskt problem utan synlig lösning

/

Annons

Landstinget i Västernorrland går mot ett underskott på 170 miljoner i år. Själva sjukhusvården ligger ännu sämre till. Lite finansiella poster och återbäring på minskade sjuktal för något år sen gör bördan något lättare. Fast nu rapporteras ju sjuktalen öka igen, sett över hela arbetsmarknaden, så inte ens det lär hjälpa de kommande åren.

Moderaternas tal om ordning och reda, och en ekonomi i balans, klingar hur som helt tomt. En och annan kanske trodde på det vid förra valet. Men nu har ju väljarna fått se vad det var värt.

Fast landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M), slår ifrån sig när Socialdemokraternas Elisabeth Strömqvist påpekar att hon 2010 lämnade efter sig ett överskott på de 170 miljoner som han nu lägger som ett minus. – Det var väl inte svårt när du först lagt ett sparpaket på 360 miljoner för att sen få pengar både från regeringen och från en skattehöjning, sa han. Uttalandet kom i en debatt i regi allehanda.se ledd av en föredömligt påläst Marcus Melinder. Finns på nätet.

Om Wahlbergs påstående kan sägas: Visst var det ett stort sparpaket som alla partier – också M – stod bakom.

Visst höjde man skatten – också det med stöd av Moderaterna. Visst fick man pengar av regeringen den gången – men inte den här.

Det går därtill att ha synpunkter på hur sparpaketet genomfördes den gången.

Men ingen kan förneka att sossarna 2010 lyckades lösa en akut kris och återställa en budget i balans.

Det är ju precis det som de borgerliga nu misslyckas med. Deras tal om ordning och reda och en ekonomi i balans är tomt.

De fyra deltagande partierna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna sa sig nu alla vara beredda att om nödvändigt höja skatten. Att Moderaterna också är med ställer frågan varför man inget gjort under mandatperioden, när de inte haft någon alternativ lösning. En socialdemokratisk regering skulle i alla fall 50 friska miljoner med sig till landstinget. Svante Säwén

Mer läsning

Annons