Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En allmän amnesti

Annons
Våren 2006 läggs den politiskt styrda Utlänningsnämnden ned. Flykting- och asylprocessen kommer därefter att prövas av tre så kallade migrationsdomstolar. Det vore klokt att låta dessa domstolar börja arbetet med rensat bord och bästa sättet att åstadkomma detta är en allmän flyktingamnesti. Ge alla de människor som gömmer sig runt om i landet en chans till ett värdigt liv. Låt deras barn få läkarvård och gå i skolan, ge föräldrarna chansen att försörja sina familjer.
I vår befolkning på nio miljoner människor vore det väl skräp om inte drygt 30 000 människor skulle kunna omfattas av en sådan amnesti. Det handlar främst om alla som sökt asyl före mars månads utgång och till dem som tidigare sökt asyl men fått avslag. Varför skulle inte Sverige enkelt klara av samma sak som till exempel Spanien där den amnesti som gavs dessutom omfattade uppskattningsvis 700 000 personer?
Vårt enda formella principiella argument mot en generell amnesti är det goda i att en enskild prövning av varje fall inte kan tillämpas. Men ställd motpraktiska men framför allt medmänskliga argument faller denna princip.
Dagens svenska asylprocess präglas av allvarliga brister i rättsäkerhet och bristande respekt för mänskliga rättigheter. I ett slag kan detta ställas tillrätta i en process som beklagligt nog stoppats av socialdemokratin och moderaterna. Övriga riksdagspartier är för en amnesti.
I går demonstrerade ett hundratal organisationer och tiotusentals personer för en allmän amnesti. Vi hoppas att deras röster hördes såväl i Rosenbad som i det moderat partikansliet på Stora Nygatan i Stockholm. Vi hoppas att människor vid valet nästa år minns vilka partier som förespråkat oegennyttan och omsorgen om sin nästa.
Alternativet till en flyktingamnesti skulle vara att de förvaltningsdomstolar som skall ta över alla tusentals ärenden börjar med ett berg av asylansökningar. Ett administrativt kaos utan dess like hotar. Alla är i dag överens om att handläggningstiderna för flyktingärenden måste kortas, men om det dessutom skall ske ett slags expressprövning av ärenden för att komma i balans, är risken för dödliga misstag uppenbar. En amnesti är inte bara en fråga om humanism. Rent praktiskt är en sådan lösning att föredra.
Det är statens eller rättare sagt regeringens fel att flyktingpolitiken havererat. Denna regeringen är ytterst ansvarig för att rätta till de egna misstagen. Verkställ!

\"Allvarliga brister i rättsäkerhet

Mer läsning

Annons