Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En andra chans

Annons
De senaste åren har antalet arbetsgivare som kräver att få se utdrag ur polisens belastningsregister innan en person anställs ökat drastiskt. Det är lätt att förstå varför, samtidigt som det är viktigt att lyfta ett varningens finger för utvecklingen. Att arbetsgivare är intresserade av att deras personal är hederliga människor som går att lita på är fullt förståeligt. Det enklaste sättet att avgöra detta kan tyckas vara att kontrollera utdrag ur belastningsregistret. Men tanken med den svenska kriminalvården är att det just skall röra sig om vård. Det vill säga att de människor som döms för att ha begått ett brott skall vara rehabiliterade och återanpassade till samhället när de kommer ut ur fängelset.
Även före detta dömda brottslingar måste när de kommer ut kunna få en chans att börja ett nytt liv med allt vad det innebär av jobb och dylikt. Tanken kan inte vara att kriminalvården skall användas till att brännmärka individer och förstöra deras karriärmöjligheter för resten av deras liv. Vad ger vi då dessa människor för möjligheter att göra en nystart? Riskerna finns att vi då vare sig vi vill det eller inte tvingar dem tillbaka till brottets bana.
Självklart finns det vissa yrken där det inte är värt att ta den risk hur liten den än må vara som det kan innebära att anställa en före detta kriminell. Exempelvis så sluter vi upp bakom den lag som säger att anställda i skolan eller barnomsorgen inte får vara dömda för sexualbrott eller grova våldsbrott. Detta är ett relativt enkelt sätt att minska föräldrars oro över att deras barn skall komma att utnyttjas av våldsamma eller sjuka människor.
Men att arbetsgivare gör det till en praxis att fråga efter utdrag ur register innan eventuella anställningar, är en utveckling som bör motarbetas. Om inte annat för den personliga integritetens skull. Även om personen som finns med i belastningsregistret skulle ha en förstående arbetsgivare som ger den belastade jobbet kommer denne kanske ändå att betraktas med en viss misstanke och omgärdas av allehanda rykten.
Visst är det enkelt att tycka att personer bör tänka över eventuella konsekvenser innan de begår ett brott. Men tyvärr är det i unga år lätt att hamna i fel sällskap. Samhället bör snarare hjälpa dess individer att bryta det destruktiva mönstret än att motarbeta en återanpassning till de lagar och normer som gäller.

\"Tanken kan inte vara att kriminalvården skall användas till att brännmärka individer

Mer läsning

Annons