Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bestående balans

Annons
Natten mot söndag avled William Rehnquist, chefsdomaren i USA:s Högsta domstol. Detta kom dock inte helt oväntat med tanke på att Rehnquist länge lidit av cancer i sköldkörteln. Domarna i HD är nio till antalet och sitter på livstid. De har till uppgift att tolka den amerikanska konstitutionen och har mycket stor makt och fäller avgörandet i kontroversiella frågor av vilka dödsstraffet och aborträtten är två av de mest framträdande.
Att president Bush nu får chansen att utnämna sin andra kandidat kommer säkert av många i Sverige att kommenteras som att domstolen kommer att vridas i konservativ riktning. Det är dock tveksamt att så är fallet. John Roberts som är tilltänkt att ersätta den moderata republikanen Sandra Day O\'Connor är inte någon extremt konservativ kandidat. Han kommer säkert att bli godkänd i de stundande senatsförhören.
William Rehnquist var en av de mest konservativa kandidaterna i domstolen och Bush kommer knappast att kunna ersätta honom med en än mer konservativ domare. Därmed kommer den rådande balansen i domstolen förmodligen att bestå. Ett frånfälle eller avhopp av en av de demokratiska domarna skulle däremot kunna orsaka en högervridning. Glädjande nog tycks detta inte vara aktuellt.

Mer läsning

Annons