Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag i Sverige

Annons
Skådespelaren Groucho Marx lär ha yttrat: \"trassla inte till saken genom att komma dragande med fakta\". Sådant krångel är svårt att anklaga finansminister Pär Nuder för, i vart fall efter torsdagens presentation av regeringens vårproposition.
I övrigt går det inte att jämföra de två. Skulle Marxbröderna försökt sig på en film med titeln \"En dag i Sverige\" lär skratten ha saknats. Detta svarta drama handlar i stället om ett välfärdsbygge med stora sprickor om en nation pinad av hög arbetslöshet, höga sjukskrivningstal och allt fler förtidspensionärer särskilt i finansministerns egen 60-talistgeneration, långt yngre än Nuders \"köttberg\".
Sysselsättningsmässigt talar vi i dag om runt 1,4 miljoner medborgare som har sin utkomst från socialförsäkringssystemen och A-kassan världens högsta skatter till trots. Finansministern har det därför inte alldeles enkelt när han skall beskriva läget nu och i den framtid som komma skall, särskilt inte när regeringen ständigt hävdar att det går bra för Sverige.
Därav bristen på fakta. Och därför var det logiskt att Nuder under debatten i riksdagens kammare gjorde gällande att svensk offentlig ekonomi är urstark. Pär Nuder påstod också att Sverige har lägre arbetslöshet än Europa i övrigt. Något som står i bjärt kontrast till LO:s utredare som förklarat att den \"riktiga\" arbetslösheten i Sverige ligger på europeisk nivå, det vill säga över 20 procent.
Med: \"Svensk offentlig ekonomi är urstark\", avser Nuder uppenbarligen situationen i landsting och kommuner samt pensionssystemet en ekonomisk styrka som tål att diskuteras.
Men statens finanser är usla. Stämde den socialdemokratiska beskrivningen av läget, borde det rimligen också finnas stora överskott i statsbudgeten. Det skulle i sin tur kunna ge öppningar för kraftiga skattesänkningar överlag på arbete och företagande. Något som borde generera stärkt svensk konkurrenskraft, fler nya företag samt fler jobb i befintliga företag, och därmed nya friska miljarder i skatt. Men i verkligheten är pengarna slut. Det betyder att de cirka 1,5 miljarder kronor som nu skall satsas på att frisera statistiken över den öppna arbetslösheten, huvudsakligen för att rädda en rödgrön vänsterkoalition kvar vid makten, ingår i de närmare 200 miljarder kronor staten måste låna fram till 2006.

\"Men statens finanser är usla

Mer läsning

Annons